Det visste du inte om morötter

Morötter är fantastiska rotfrukter som förmodligen härstammar från medelhavsländerna där de har odlats sen 1000-talet, men de kan vara långt mycket äldre än så. Vi föreställer oss moroten oftast i orange kulör med ett koniskt utseende, men den kan vara både rund, cylindrisk, gul, vit, röd och lila.

Morötter är fantastiska rotfrukter som förmodligen härstammar från medelhavsländerna där de har odlats sen 1000-talet, men de kan vara långt mycket äldre än så. Vi föreställer oss moroten oftast i orange kulör med ett koniskt utseende, men den kan vara både rund, cylindrisk, gul, vit, röd och lila. Moroten heter Daucus carota sativus på latinska och de cylindriska morötterna kallas ibland karotter.

Rik på vitaminer
Morötter är fulla av vitaminer och viktiga näringsämnen. Moroten är främst rik på A-vitamin som är väldigt effektivt mot fria radikaler samt hjälper till att skydda huden. Det finns en myt som säger att morötter skulle förbättra synen, det stämmer tyvärr inte.

pita

Ta till vara på näringen
För att ta del av så mycket som möjligt av näringen i både morötter och andra grönsaker gäller det att tänka på hur de tillagas. Äter du moroten med skalet på får du i dig maximalt med A-vitamin, därför är det en bra idé att skrubba morötter istället för att skala den.

Det är omtvistat huruvida det ultimata sättet att förtära moroten är rå eller ångkokt. Men att äta den rå, är toppen för tänderna. Du kan riva ned den i sallader eller stoppa den i juicemaskinen. Vill du äta den tillagad är försiktig ångkokning snäll mot alla näringsämnen och vitaminer.

morotterMinska svinn
Blasten är tyvärr en del av moroten som ofta åker rakt ned i soptunnan. Blasten är full av näring och går att använda trots sin ibland lite beska smak. Dessutom är det billigare att använda hela rotsaken. Blasten kan användas i sallader, smoothies, juicer, wokar eller mixas till en underbar morotspesto.

Ännu fler nyttigheter
I morötter finns det falcarinol, ett ämne som tros ha anticancerogena egenskaper.  Forskning har visat att morötter kan förebygga både lungcancer, tarmcancer och bröstcancer. Dessutom finns antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin i morötter.  Ämnen som skyddar kroppens celler och därmed motverkar cancer. Betakaroten, alfakaroten och lutein  är dessutom bra för hjärtat.

Säsongsgrönt
Morot går att lagra och att odla i Sverige, därför är den att betrakta som miljövänlig och ätbar året om. Bäst är det att äta morot i augusti, då är de svenska morötterna som färskast och sötast.

Färg

Som med alla livsmedel är lagom bäst. Det ämne som ger den orangea, gula och röda moroten sin färg heter karoten och är samma ämne som används i brun-utan-sol-produkter. Vid överdriven konsumtion kan huden och särskilt ögonvitorna anta en gulaktig ton, men för att det ska vara en risk verkar du behöva knapra i dig flera kilo i veckan.

 

Tre makalösa morotsrecept

morotter1

Saffransmorötter med kikärter

pita

Heta morötter i pita

morotskaksbollar1

Morotskaksbollar