Morotsfalafel med tomatsallad

Vegetariska biffar på kikärter. Torkade kikärter ger de godaste biffarna, men tänk på att planera in blötläggningen.

Falafel är bland det roligaste att variera. Ja, kikärter är den klassiska grunden, men sen kan man ju leka runt med olika grönsaker. Testa falafel med grönkål, saffran, citron, färska örter, rödbetor eller som här… morot! Det ger en fin färg och blir till en helt ny rätt. En variant av en vegetarisk klassiker helt enkelt.

Recept: Ulrika Davidsson Foto: Ulrika Pousette

gröna kickstarter

Gröna kickstarter

Ulrika Davidsson är en av Sveriges mest populära kost- och hälsoprofiler. I sin senaste bok Gröna kickstarter (Bonnier Fakta) delar hon med sig av gröna, hälsosamma och lättlagade recept för dig som vill äta vegetariskt och boosta din hälsa.

morotsfalafel

Morotsfalafel

Morotsfalafel kan göras på flera olika sätt. Det är ju i princip en traditionell falafel som du tillsatt morötter till för att få en fin färg, god smak och trevlig textur. Du kan antingen göra som Ulrika och utgå från ett mer klassiskt falafelrecept där du blötlägger dina kikärter, eller så kan du testa det här som använder sig av kokta kikärter.

Recept: Morotsfalafel med tomatsallad

Morotsfalafel
5 dl torkade kikärter
1 dl fryst hackad persilja
2 msk tahini
1 gul lök, finhackad
3 små vitlöksklyftor, finhackade
½ msk olivolja + 1 msk till stekning
1 msk lantbuljong
1 tsk spiskummin
salt
svartpeppar
1 msk sweet chilisås
3 morötter, grovt rivna

Tomatsallad
250 g tomater i olika färger, delade
½ rödlök, tunt skivad
1 röd chili, finhackad
1 kruka mynta, finhackad
1 lime, saften
1 msk olivolja
½ granatäpple, kärnorna
salt
svartpeppar

Morotsfalafel
1. Låt kikärterna ligga i blöt i 6-8 timmar. Häll av vattnet och lägg kikärterna i en matberedare. Tillsätt persilja och tahini och mixa hastigt.
2. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök och vitlök i någon minut. Blanda ner buljongpulver, spiskummin, salt, peppar och sweet chilisås. Häll ner blandningen i matberedaren och mixa ihop till en jämn smet.
3. Blanda ner morötterna i smeten. Forma smeten till 8 biffar och stek dem i olja i cirka 3 minuter på bägge sidor på medelvärme.


Tomatsallad
1. Blanda ihop tomater, rödlök, chili, mynta, limesaft, olivolja, salt och peppar i en skål.
2. Lägg upp biffar och tomatsallad på tallrikar. Dekorera med extra mynta och granatäppelkärnor.