Annons
Cape Ad

Mörkt seitan – grundrecept

Detta seitan blir mörkt i färgen och
får en väldigt djup smak.

Torra ingredienser

3 dl glutenmjöl
0,5 dl kikärtsmjöl
2 tsk lökpulver
0,5 tsk salt

Vätska
2 dl kall svampbuljong eller grönsaksbuljong
2 msk ljus sojasås
2 msk tomatpuré
1 msk mörk misopasta
2 tsk mörk sojasås
0,5 tsk liquid smoke, kan uteslutas

Att sjuda i
2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 dl ljus sojasås
0,5 dl mörk sojasås

1. Blanda glutenmjöl, kikärtsmjöl och kryddor i en skål.
2. Rör ihop buljong, ljus sojasås, tomatpuré, misopasta, mörk sojasås och liquid smoke i en annan skål.
3. Häll ner de blöta ingredienserna i de torra och blanda ihop snabbt. Arbeta ihop med händerna och knåda lätt. Undvik dock att knåda för länge, då blir det färdiga seitanet alldeles för kompakt och trådigt.
4. Antingen behåller du seitanet helt eller så skär du till filéer/stekar, nuggets eller grytbitar.
5. Koka upp vatten, buljongtärningar och sojasås. Sänk värmen så att det precis sjuder.
6. Lägg ner seitanbitarna i buljongen och låt sjuda försiktigt i 30 minuter för små bitar och 50 minuter för stora. Låt svalna i buljongen.
7. Förvara i buljongen tills det ska användas.