En perfekt sommartårta med jordgubbar som kan bakas till många. Saftig kaka med lyxig mandelkräm.

Annons
18 jun 2021

Här kommer en tårta som är perfekt hela sommaren, inte minst Midsommar. Grunden är en mannagrynstårta som är underbart saftig, även dag två och tre. Den har en god smak av mandel och toppas även med en mandelkräm och vispad grädde. Du kan även som här bre på en vaniljfrosting, men det är inte nödvändigt.

Recept: Mattias Kristiansson

Midsommar tårta jordgubbar

Therese Lindgrens världsrekord

Den här tårtan togs fram när Therese Lindgren slog världsrekord i största veganska kakan. Vi var ett helt gäng som bakade och rekordet slutade på 462,4 kg.

Midsommar tårta jordgubbar

Jordgubbar

Jordgubbar här sommaren till och även om det på bilden ser ut som att jag bara dekorerat lite med jordgubbar, så gillar jag att täcka den helt. Jag menar, jordgubbar är ju bara så förbaskat goda.

Midsommar tårta jordgubbar

Mjölkfri vispgrädde

Det finns många alternativ till vispgrädde, vanligast är baserade på soja eller havre. Här är två favoriter som vi gillar.

Recept: Mannagrynskaka med mandelkräm

8-10 bitar

Mannagrynskaka
2,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
5 dl mannagryn
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
2 dl rapsolja
några droppar bittermandelarom

Vaniljfrosting
100 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
7 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk, t ex mandel-, soja- eller havremjölk

Mandelkräm
350 g mandelmassa
0,5 dl, t ex mandel-, soja- eller havremjölk

Topping
1 dl vispgrädde, t ex havre- eller sojabaserad
2 tsk florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
200 g färska jordgubbar

Mannagrynskaka
1. Blanda ihop strösocker,  vetemjöl,  mannagryn, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vispa i en annan bunke ihop yoghurten med rapsoljan och bittermandelarom.
2. Vispa ner yoghurtblandningen i mjölmixen.
3. Låt smeten svälla i 15 minuter.
4. Olja och mjöla under tiden en bakform, cirka 26 centimeter i diameter. Vispa runt i smeten lite och häll ner den i bakformen.
5. Grädda kakan i 175 grader i 30–40 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara helt torr. Ta ut och låt svalna helt.

Vaniljfrosting
Vispa ihop margarinet, florsockret, vaniljsockret och mandelmjölken. Vispa tills du har fått en smidigt frosting utan klumpar.

Mandelkräm
1. Mixa ihop mandelmassa och mandelmjölk i en matberedare.
2. Vispa grädden fast och fluffig. Söta med vaniljsocker och florsocker.
3. Bred vaniljfrosting runt hela tårtan.
4. Skiva hälften av jordgubbarna och tryck fast runt tårtan. Spritsa en kant med frosting runt hela tårtan. Bred ut mandelkrämen överst på tårtan, frostingen kommer förhindra att den flyter ut.
5. Spritsa grädde överst på tårtan. Dekorera med resterande jordgubbar, skurna i mindre bitar. Dekorera citronmeliss.