Många kanske inte vet att det går att göra majonnäs utan ägg, men det går strålande bra och smakar precis lika gott. Allt du behöver är en stavmixer och lite tålamod.

8 feb 2015

ca 4 dl

1 dl mjölk, sojamjölk
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk salt
vitpeppar
1+2 dl rapsolja

Se till att alla ingredienser är rumstempererade när du börjar.
Häll ner mjölk, senap, vinäger, salt, vitpeppar och 1 dl rapsolja i en hög skål eller kanna.
Mixa ihop med hjälp av en stavmixer. Fortsätt att mixa samtidigt som du ringlar ner resterande rapsolja i en tunn tunn stråle. Tar du i för mycket olja i taget så kan majonnäsen spricka.
Fortsätt tills all olja är använd eller tills du har fått en lagom tjock majonnäs.
Majonnäsen håller fem dagar i kylskåpet.

Smaksättningar

Vitlök
2 vitlöksklyftor, pressade

Chipotle
2 tsk chipotlepasta
1 vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver

Tryffel

1 msk tryffelolja

Curry mango
2 tsk curry
1 msk mango chutney

Citron och rosmarin

1 citron, rivet skal
1 msk finhackad färsk rosmarin

Relaterade artiklar