Det här är en judisk rätt som påminner om våra raggmunkar. Jag gillar att göra dem små och steka dem i generöst med olja så att de i princip friteras. Traditionellt serveras de med både crème fraîche och äppelmos, så det är precis vad vi gör här.

16 dec 2019

4 portioner

1 kg mjölig potatis
1 gul lök
1 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
1 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
svartpeppar
rapsolja att steka i

Tillbehör
crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche eller Oatly iFraiche
äppelmos

1. Skala potatisen och riv den grovt på ett rivjärn. Riv även löken grovt.
2. Pressa ut så mycket vätska du kan ur den rivna potatisen och löken. Enklast är att lägga allt i en ren kökshandduk, vrida ihop och pressa så mycket du kan. Lägg sedan ner i en skål.
3. Blanda ner mjölk, vetemjöl, salt, bakpulver och svartpeppar.
4. Hetta upp ett 1 cm djupt lager med rapsolja i en stekpanna.
5. Forma under tiden potatisblandningen till golfbollsstora bollar.
6. Lägg ner några bollar i taget i den heta oljan. Platta till något och låt ”fritera” tills de fått fint med färg. Vänd på dem och låt steka klart på andra sidan.
7. Lyft upp dina latkes och låt rinna av på hushållspapper. Salta eventuellt mer.
8. Servera med crème fraîche och äppelmos.