Krispig tofu med cashewnötter

Den här woken är enkel att laga och full av smak. Perfekt för tofutvekare och helt underbar med krispiga cashewnötter.

Få kan asiatisk mat som Jennie Walldén. Enkelt och inbjudande med smärre smakexplosioner vid varje tugga. I hennes bok Wok, ris, nudlar finns det massor med inspiration för hur du kan laga galet god asiatisk mat alla dagar i veckan.

Recept: Jennie Walldén Foto: Petter Bäcklund

Wok Ris Nudlar

I Wok, ris, nudlar (Bonnier fakta) bjuder Jennie på sina asiatiska favoriter. Det är risrätter, nudelrätter, tillbehör och annat mumsigt. Det finns mycket vegetariskt och veganskt, annars enkla tips på hur du vegofierar recepten. Vi har lagat flera recept och de är amazing.

Recept: Vegetarisk Krispig tofu med cashewnötter

4 portioner

2 dl naturella cashewnötter

neutral olja att steka i
400 g extra fast tofu
1 dl majsstärkelse
1 gul lök
1 röd paprika
4 salladslökar
1 knippe koriander
jasminris till servering

Sås
2 vitlöksklyftor
1 tumstor bit ingefära
5 msk japansk soja
2 msk risvinäger
2 msk strösocker
1 tsk majsstärkelse
1-3 tsk srirachasås (beror på hur hett du gillar)

1. Riv vitlök och ingefära och blanda ihop alla ingredienser till såsen. Ställ åt sidan.
2. Häll cirka 1 deciliter olja i woken. Lägg i cashewnötterna och fritera gyllene. Ta upp nötterna med hålslev och lägg upp på ett fat. Ställ åt sidan.
3. Skär tofun i 2 centimeter stora kuber. Vänd i majsstärkelse så att all tofu täcks av stärkelse. Lägg tofun i woken och låt fräsa utan att röra runt. Vänd på tofun först när stekytan blivit gyllene och lite frasig. Fortsätt tills alla sidor är frasiga och gyllene. Ta upp tofun ur woken och lägg på trippelt hushållspapper. Ställ åt sidan.
4. Skiva lök, strimla paprika och skär salladslök i 3 centimeter stora bitar. Höj värmen på spisen och låt woken bli rykande het. Lägg ner grönsakerna och woka i 2 minuter. Häll på såsen och låt puttra i några sekunder tills den tjocknar. Lägg tillbaka tofun och cashewnötterna (spara några till servering) i woken och vänd runt. Toppa med koriander och eventuellt extra cashewnötter. Servera med jasminris.