Annons
Cape Ad

Krämig vegetarisk pasta med stekt blomkål

Blomkål kan förvandlas till den krämigaste av såser om du kokar den. Här har jag använt hela blomkålshuvudet, både till sås och till en knaprig topping. En smakrik vardagsfavorit.

Pasta går att göra krämig på många sätt. Här använder vi lite av blomkålen för att göra en krämig pastasås och resten rostas så att den får fint med färg.

Recept: Krämig vegetarisk pasta med stekt blomkål

4 portioner

1 stort blomkålshuvud à 800 g
1⁄2 dl olivolja
1 dl vatten
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk kapris
1⁄2 dl riven parmesan, t ex Violife eller Gondino
2 msk rostade pinjenötter
2 msk finhackad persilja, fryst går bra
salt
svartpeppar

pasta för 4 personer, t ex penne eller rigatoni

1. Skär blomkålshuvudet i små buketter.
2. Skala den hårda stammen så att det yttersta lagret försvinner. Släng. Skär resten i mindre bitar.
3. Koka stammen + 1/3 av buketterna i vatten tills allt är riktigt mjukt. Häll bort vattnet.
4. Mixa blomkålen tillsammans med olivolja, vatten, vitlök, kapris och ost. Smaka av med salt och peppar.
5. Fräs resterande blomkålsbuketter i generöst med olja tills de har fått fint med färg. Salta och peppra.
6. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
7. Blanda pastan med blomkålssåsen och häll upp på ett serveringsfat. Strö över stekt blomkål, pinjenötter och persilja. Servera.