Inget räddar festen som en ståtlig smörgåstårta. Lika vacker som den är god passar den perfekt till allt från Valborg till sommarbuffén. Förbered helst smörgåstårtan dagen innan så att den får stå till sig lite.

28 apr 2016

Smörgåstårta brukar oftast vara en kavalkad av olika charkprodukter och skaldjur, men den här smörgåstårtan är helt vegan och passar därför alla glada veganer, vegetarianer och vegoälskare som vill testa nytt.

Recept: Karolina Tegelaar

TIPS!
– Äggfri majonnäs hittar du oftast i butikernas allergihylla. Be dem annars att ta in det.
– Veganska räkor hittar du i asiatiska matbutiker.
– Svart salt har en ägglik smak och går att beställa på bland annat w w w.veganlife.se.

5 skivor landgångsbröd

Skagenröra
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 dl creme fraiche eller yoghurt, t ex Oatly iFraiche eller sojayoghurt
0,5 citron, rivet skal och saft
200 g, veganska räkor eller rökt tofu
0,5 rödlök
0,5 dl hackad dill
1 burk, 75 g, röd tångkaviar
0,5 tsk salt
svartpeppar

Fejkäggröra
200 g fast tofu
0,5 dl majonnäs, t ex äggfri
1-2 krm svart salt (för ”äggigare” smak), eller vanligt vitt
0,5 tsk strösocker
1 nypa svartpeppar
1 krm gurkmeja

Luftig garneringsröra
1 dl vispgrädde, t ex mjölkfri som Alpro Airy & Creamy
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt

Garnering
0,5 gurka
1 knippe dill
rädisor
5 citronskivor
1 burk, 75 g, röd tångkaviar
1 burk, 75 g, svart tångkaviar

Skagenröra
Rör ihop majonnäs, yoghurt, citronsaft och citronskal i en skål. Hacka de veganska räkorna eller den rökta tofun
hyfsat fint. Finhacka rödlöken. Vänd ner räkor/tofu, rödlök, dill och tångkaviar. Krydda med salt och peppar.

Fejkäggröra
Lägg tofun i en skål och smula sönder den med fingrarna. Rör ner äggfri majonnäs, svart salt, strösocker, svartpeppar och gurkmeja.

Luftig garneringsröra
Vispa grädden fast och fluffig. Vänd ner majonnäs och yoghurt.

Montering
Lägg en skiva landgångsbröd på ett serveringsfat. Bred ut hälften av skagenröran och lägg på nästa skiva bröd. Bred ut hälften av fejkäggröran och upprepa nu en gång till så att du har två lager av varje fyllning. Täck hela smörgåstårtan med den luftiga garneringsröran.
Skiva gurkan och tryck fast runt om. Dekorera med dill, skivade rädisor, citronskivor och kaviar. Servera!