Egen kimchi (vegansk)

Det här receptet är min variant. Den är inte jättehet och använder ingredienser som alla kan få tag på. Och du, du kommer att förstå varför alla älskar det. Ett perfekt tillbehör så fort det är dags för en wok, gryta med asiatisk touch, somrig sallad eller grillat.



1 ½ kg

Gochugaru

Gochugaru är en typ av torkad röd chili med lätt sötma och lagom hetta som används till bland annat kimchi. Ja, du kan byta ut den mot annan torkad chili, men det smakar inte alls likadant. Så mitt tips är att leta i asiatiska butiker, välsorterade mataffärer eller beställa via nätet. Det är värt det.

1 glasburk à 1,5 liter
1 salladskålshuvud, ca 1 kg
3 morötter, ca 200 g, grovt rivna
2 päron, ca 400 g, grovt rivna
3 vitlöksklyftor, rivna
4 msk riven färsk ingefära
1 dl ljus sojasås
1 msk gochugaru

1. Strimla salladskålen rakt över i 1 cm tjocka strimlor. Släng roten, den är bara bitter.
2. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och massera med händerna tills det vätskar sig ordentligt.
3. Pressa ner allt i en glasburk och låt stå i kylskåpet i minst tre dagar, men helst tre veckor.