Karamelliserad ananas med kokosflarn

Sparka igång OS i Brasilien med den här soliga desserten. Smältande god ananas, knäckigt kokosflarn och isande vaniljglass. Kan det bli bättre?

4 portioner


Karamelliserad ananas

1 ananas
 (ekologisk)
50 g smör, t ex mjölkfritt
1,5 dl strösocker
0,5 dl mörk rom, kan ersättas med vatten eller apelsinjuice

Kokosflarn
50 g smör, t ex mjölkfritt
2 msk strösocker
2,5 msk ljus sirap
2 dl kokosflingor

Vaniljglass till servering

Karamelliserad ananas
Skär bort skalet och dela ananasen i klyftor. Skär bort den innersta träiga roten. Smält ihop smör och strösocker i en stekpanna. Låt stå på medelhög värme tills sockret börjar karamelliseras och allt blir härligt bärnstensfärgat. Ta stekpannan från plattan och häll på romen. Det kommer att ryka och bubbla på ordentligt, det är precis som det ska vara. Ställ tillbaka pannan på plattan och låt allt bubbla tills sockret smälter på nytt. Lägg nu ner ananasklyftorna och låt de koka med i ca 10 minuter eller tills de är mjuka.

Kokosflarn
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda med strösocker, ljus sirap och kokosflingor. Klicka ut smeten på två plåtar. En matsked per klick räcker och tänk på att ge dem mycket utrymme, de flyter ut under gräddningen. Grädda flarnen i 6-8 minuter. Ta ut och låt svalna.

Lägg upp ananasen på assietter. Skeda över lite extra av karamellsåsen. Toppa med en kula vaniljglass och kokosflarn.