Här kommer två tillbehör som det bjöds på VEGOs vegetariska "kräftskiva". En krämig svamppaj och en frasig smördegspizza med spenat, vegansk fetaost och picklad rödlök.

27 aug 2019

Kantarellpaj

1 pajskal, 26-28 cm i diameter

Kantarellpaj är ett måste under hösten och går bra att förbereda dagen innan. Den är dock godast ljummen eller varm. Du kan göra en tjock kantarellstuvning att fylla pajskalet med, men här har jag istället ersatt den traditionella äggstanningen med tofustanning. Tofustanning används på samma sätt och ger ett strålande resultat. Det här är inte pajen som serverades under middagen, utan den paj som Mattias bjöd på i Nyhetsmorgon.

Enkel pajdeg
150 g margarin, mjölkfritt
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk vatten

Kantarellfyllning
400 g kantareller
2 schalottenlökar, finhackade
3 msk smör, t ex mjölkfritt
1 dl finhackad persilja
salt
svartpeppar

Tofustanning
200 g fast tofu eller silkestofu, tärnad
2 dl mjölk eller grädde, t ex osötad sojamjölk eller havre- eller sojagrädde
2 dl riven smakrik ost, t ex vegansk
½ tsk salt
svartpeppar

Enkel pajdeg
1. Tärna margarinet.
2. Mixa ihop margarin, vetemjöl och salt till en grynig massa eller nyp ihop det med fingrarna.
3. Häll ner vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg. Knåda inte. 4. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i 30 minuter eller längre.
5. Kavla ut degen till en stor rundel på ett mjölat bakbord. Den ska bli ca 3 mm tunn.
6. Klä pajformen med degen.
7. Grädda pajskalet på 225 grader i 8 minuter. Ta ut pajen och lyft bort aluminiumfolien med ärtorna. Ställ in pajen och grädda i ytterligare 8 minuter.

Kantarellfyllning
1. Rensa och ansa kantarellerna. Skär de större svamparna i mindre bitar.
2. Färs kantarellerna i en torr stekpanna tills de har släppt sin vätska.
3. Blanda ner lök och smör och stek tills löken har mjuknat och svampen börjar få färg. Smaka av med salt, peppar och persilja.
4. Sprid ut svampen i det förgräddade pajskalet.

Tofustanning
1. Mixa ihop tofu, mjölk, salt och peppar i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
2. Häll stanningen över kantarellerna.
3. Grädda pajen i 200 grader 30-40 minuter.

Smördegspizza med vegansk fetaost och picklad rödlök, 6 st

De här smördegspizzorna ser spektakulära ut men är faktiskt riktiga enkla att göra. Vegansk fetaost från Violife hittar du i välsorterade matbutiker eller kan beställa på nätet.

Picklad rödlök
3 rödlökar
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten

Pizza
200 g fryst spenat
1 förpackning kyld smördeg, ca 400 g
150 g crème fraîche, t ex Oatly iFraiche
2 ½ dl riven ost, tex mjölkfri

Topping
50 g Violife White greek (vegansk fetaost), smulad
färsk

Picklad rödlök
1. Skiva löken fint och lägg ner i en glasburk.
2. Koka upp ättiksprit, strösocker och vatten i en kastrull. Höll över löken och låt allt svalna över natten.

Pizza
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tina och krama ur spenaten.
3. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel.
4. Rör ihop spenaten med crème fraîchen och hälften av den rivna osten. Bred den över smördegen. Strö över resten av osten.
5. Vik upp en liten kant runt om. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
6. Skär pizzan i bitar, toppa med picklad rödlök, smulad vegansk fetaost och färsk spenat.

Relaterade artiklar