Det här är en vegofiering av Tina Nordströms kantarellpaj som jag älskade före jag blev vegan och nu har modifierat så att alla ska kunna äta den.
Pajdeg
50 g smör, t ex mjölkfritt
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
1,5 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
Fyllning
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
400 g kantareller
800 g vegofärs, t ex soja- eller ärtbaserad
salt
svartpeppar, ur kvarn (eller vitpeppar)
Osttäcke
4 dl crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche eller Oatly Turkisk
3 dl riven ost, t ex växtbaserad
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Nyp ihop smör, vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en skål.
- Häll ner mjölk och arbeta ihop till en smidig deg.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform med degen.
- Fräs gul lök, vitlök och kantareller i lite smör tills allt har mjuknat och börjar få färg. Häll över på en tallrik så länge.
- Fräs nu vegofärsen tills den får fint med färg.
- Blanda ner kantarellmixen i färsen. Smaka av med salt och peppar.
- Häll ner färsblandningen i pajformen och platta till med en stekspade.
- Rör ihop crème fraîche och ost i en skål. Bred ut över pajen.
- Gratinera pajen i 30-40 minuter eller tills den har fått fint med färg.
- Servera med en enkel sallad.