Annons
Cape Ad

Kantarellpaj med osttäcke

Den här färspajen innehåller inte bara höstens kantareller utan är även toppat med ett lyxigt och krämigt osttäcke.

Det här är en vegofiering av Tina Nordströms kantarellpaj som jag älskade före jag blev vegan och nu har modifierat så att alla ska kunna äta den.

Pajdeg
50 g smör, t ex mjölkfritt
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
1,5 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk

Fyllning
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
400 g kantareller
800 g vegofärs, t ex soja- eller ärtbaserad
salt
svartpeppar, ur kvarn (eller vitpeppar)

Osttäcke
4 dl crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche eller Oatly Turkisk
3 dl riven ost, t ex växtbaserad

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Nyp ihop smör, vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. Häll ner mjölk och arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform med degen.
  5. Fräs gul lök, vitlök och kantareller i lite smör tills allt har mjuknat och börjar få färg. Häll över på en tallrik så länge.
  6. Fräs nu vegofärsen tills den får fint med färg.
  7. Blanda ner kantarellmixen i färsen. Smaka av med salt och peppar.
  8. Häll ner färsblandningen i pajformen och platta till med en stekspade.
  9. Rör ihop crème fraîche och ost i en skål. Bred ut över pajen.
  10. Gratinera pajen i 30-40 minuter eller tills den har fått fint med färg.
  11. Servera med en enkel sallad.