En klassisk kålpudding är husmanskost på topp. Den smakar lika gott som kåldolmar men du slipper allt jobb.

25 Dec 2017

Kålpudding
1 dl risgryn, t ex grötris eller annat vitt ris
1 medelstort vitkålshuvud
smör, t ex mjölkfritt
salt
vitpeppar
1 tsk ljus sirap
1,5 dl vatten
600 g sojafärs
1 tsk salt

Brunsås
2 msk smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl vetemjöl
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
1 msk flytande grönsaksfond
ev 1 tsk vinbärsgelé (svart eller röd)
0,5 tsk mörk soja
vitpeppar

Pressgurka
1 slanggurka
1 msk ättika (12 %)
1 dl vatten
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
vitpeppar
2 msk finhackad krusbladig
persilja

Kålpudding
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att koka risgrynen mjuka i vatten. Det tar kanske 10 minuter (följ anvisningar på paketet).
Under tiden hackar du vitkålen grovt och steker den i smör tills den får fin färg. Salta, peppra och ringla över sirap.
Tillsätt vattnet och täck med lock. Låt sjuda i cirka 10 minuter eller tills kålen har mjuknat. Blanda färsen med de kokta risgrynen. Salta och peppra. Lägg hälften av den stekta vitkålen i botten av en gratängform.
Bred ut färsfyllningen över och toppa med resterande vitkål. Grädda i 40 minuter.

Brunsås
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i en minut.
Vispa ner vatten och mjölk lite i taget för att undvika klumpar. Vispa sedan ner grönsaksfond, vinbärsgelé, soja och vitpeppar. Låt koka upp och sjud sedan under ständigt vispande tills såsen tjocknar. Klar!

Pressgurka
Skiva slanggurkan fint. Enklast är att använda en osthyvel. Blanda ihop den skivade gurkan med ättika, vatten, strösocker, salt, vitpeppar och finhackad persilja i en skål.
Låt stå i minst 30 minuter, helst längre.