4 portioner
Tips från WWFs Vegoguiden
Vegokött på sojaprotein är ett bra val ur miljösynpunkt. Vegokött kräver en del energi när det processas och därför är klimatpåverkan högre än för rena baljväxter. Här spelar det stor roll var sojaköttet är producerat.
Kål
kräver inte mycket mark att odla, den kan lagras länge och är också klimatsmart. Ett riktigt praktval för planeten.
600 g vitkål, strimlad
800 g potatis, i bitar
2 msk rapsolja
2 tsk ljus sirap
600 g formbar färs, t ex ärtbaserad från Anamma
2 tsk ljus sojasås
2 tsk senap
¼ tsk mald kryddpeppar
salt
vitpeppar
Brunsås
2 msk smör, t ex mjölkfritt
½ dl vetemjöl
5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk flytande grönsaksfond
ev. 1 tsk vinbärsgelé (svart eller röd)
½ tsk mörk soja
vitpeppar
Servering
brunsås
lingonsylt
pressgurka eller ättiksgurka
finhackad färsk persilja
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda vitkål, potatis, olja, sirap, salt och peppar på en plåt. Rosta i 30 minuter i ugnen.
3. Blanda under tiden formbar färs, sojasås, senap, kryddpeppar, salt och peppar i en skål.
4. Forma till bollar och ta ut plåten. Fördela bollarna över och ställ tillbaka plåten i ugnen i 10 minuter eller tills även bollarna har fått fint med färg.
5. Servera kålpuddingsplåten med brunsås, lingonsylt, gurka och persilja.
Brunsås
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i en minut.
3. Vispa ner lite grädde i taget för att undvika klumpar. Vispa sedan ner grönsaksfond, vinbärsgelé, soja och vitpeppar. Låt koka upp och sjud sedan under ständigt vispande tills såsen tjocknar. Klar!