Den här grytan är perfekt när du vill laga något riktigt snabbt och gott. Här har jag använt tofu men du kan lika gärna använda kikärter eller röda linser. Då kan du skippa marineringen.

15 mar 2019

Recept: Hanna Olvenmark Foto: Ulrika Pousette

Portionen under tian
I Portionen under tian (Ordfront förlag) bjuder Hanna Olvenmark på över 50 vegetariska recept där varje portion kostar max 10 kronor.

Jordnötsgryta med tofu, 4 portioner

1 msk olja
2 tsk riven ingefära
2 tsk sojasås
200 g fast tofu
3 morötter
1 paprika
1 msk olja
2 tsk röd currypasta
2 dl kokosmjölk
4 msk jordnötssmör
3 dl vatten
1 tsk socker

ris för 4 personer

1. Blanda olja, riven ingefära och soja till en marinad. Skär tofun i kuber och marinera.
2. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
3. Skölj morötterna och strimla med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel. Skär paprikan i tunna längder.
4. Hetta upp oljan i en kastrull eller gryta. Fräs currypastan snabbt i oljan.
5. Slå på kokosmjölken och sänk värmen så att såsen sjuder. Om currypastan har klumpat sig, använd en visp för att lösa upp den.
6. Klicka i jordnötssmöret i såsen och vispa ut. Slå på vattnet. Strö i socker. Låt sjuda i ett par minuter. Såsen ska inte vara särskilt vattnig. Skulle den bli det kan du reda av den med lite majsstärkelse eller vetemjöl.
7. Lägg i grönsakerna, låt sjuda. Smaka av såsen med salt och peppar
8. Hetta upp en stekpanna och fräs tofukuberna så att de får en yta. Häll i all marinad och låt fräsa med. Lägg tofun i grytan och servera med riset.