Ingen fest utan tårta. Det här är vår twist på den klassiska jordgubbstårtan. I en tugga får du knaprig pajdeg, krämig mandelkräm, fluffig flädergrädde och söta jordgubbar.

16 jun 2017

Pajskal
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör, t ex mjölkfritt
3 msk vatten
150 g mörk choklad



Mandelkräm

250 g mandelmassa
50 g smör, t ex mjölkfritt (eller kokosolja)
½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk majsstärkelse
1 msk mandellikör eller några droppar bittermandelarom

Flädergrädde
2½ dl vispgrädde, t ex mjölkfri som Alpro Airy & Creamy
½ dl koncentrerad flädersaft
1 liter jordgubbar
1 dl aprikosmarmelad
citronmeliss

Pajskal

Sätt ugnen på 225 grader.
Nyp ihop vetemjöl, strösocker och smör till en grynig massa. Du kan även köra ingredienserna i en matberedare. Tillsätt vattnet och tryck ihop allt till en smidig deg. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm, och klä en pajform med den. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. 
Pricka degen med en gaffel. Tryck ner ett ark aluminiumfolie i formen och fyll på med t ex torkade ärtor, ris eller bönor. Detta för att degen inte ska puffa upp.
Grädda pajskalet i 8 minuter. Ta ut och lyft bort aluminiumarket med ärtorna. Grädda pajen i ytterligare 4 minuter eller tills det har fått fint med färg.
 Ta ut och låt svalna helt.
Hacka den mörka chokladen fint och smält försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Pensla insidan av pajformen med chokladen.



Mandelkräm

Mixa ihop samtliga ingredienser till mandelkrämen i en matberedare. Sprid ut i botten av pajskalet.

Flädergrädde
Vispa grädden fast och fluffig. Vispa ner flädersaften. Klicka ner grädden i pajskalet.

Halvera jordgubbarna och fyll sedan pajen med dem. 
Smält aprikosmarmeladen i en kastrull och pensla sedan jordgubbarna med den så att de glänser fint. Dekorera med citronmeliss.