Jordärtskockor må vara lite omständliga att skala, men de ger också de godaste av soppor. Du kan använda hälften jordärtskocka och hälften potatis för en mildare variant, men det här känns härligt lyxigt. Köttisar äter ofta knaprigt bacon till och det kan du också göra! Fast vegetariskt. Garant har en vegobacon eller varför inte rökt tofu? Här får den dock toppats med apelsinmarinerade linserna till.

Jordärtskocka vs. potatis
Anledningen till att jordärtskocka känns lyxigare än potatis är ju dels priset, den speciella smaken men lite också eftersom den är lite knepig att skala. Man drar sig liksom för att göra det. Du kan självklart ersätta en tredjedel eller hälften av jordärtskockan med potatis om du känner för det.

Tillbehör till jordärtskockssoppa
Här har vi valt apelsinnlinser men du kan enkelt steka på rökt tofu eller vegetarisk bacon tills den blir knaprig. Annat gott är rökig svamp eller shiitakebacon.
Recept: Vegetarisk Jordärtskockssoppa med apelsinlinser
4 portioner
600 g jordärtskockor
1 dl vitt vin
1 apelsin, saften
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
salt
vitpeppar
Apelsinlinser
2 förpackningar kokta gröna linser eller ca 4 dl kokta
1 apelsin, rivet skal och saft
2 tsk olivolja
salt
svartpeppar
1. Skala jordärtskockorna och dela dem i mindre bitar.
2. Häll på vitt vin, apelsinsaft, vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter eller tills skockorna har blivit mjuka.
3. Mixa soppan slät i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
4. Rör ner grädden och smaka av med salt och peppar.
5. Blanda linserna med apelsinskal, apelsinsaft, olivolja salt och peppar.
6. Häll upp soppan i skålar och toppa med apelsinlinserna.