Naan är nog det bröd som flest tänker på när de hör ”indiskt”. Naan betyder just bröd och är ett typiskt bröd du äter ute på restaurang eftersom det bakas i en speciell ugn (tandoor) och äts på direkten.

Hur görs naan?
Från början gjordes naan förmodligen med yoghurt som också var det som satte igång jäsningsprocessen. Idag tillsätter man jäst för att få igång degen. Men det är alltså en lätt fermenterad deg som kavlas ut tunt och gräddas i en tandoor. En tandoor är som en rund stor ”tunna” som antingen eldas eller går på el. Där sätts deg rundlarna fast längs väggen på ugnen och gräddas till perfektion.
Hemma kan du både grädda naan i ugn och i stekpanna. Jag tycker att stekpanna oftast blir fest eftersom du får en hög direkt värme.
Hur ska naan vara?
Det verkar som att varje restaurang i Sverige har sin variant. Generellt sätt så är de lite för tjocka på restaurang än vad de ska vara. De ska vara relativt tunna, krispiga på utsidan och lite sega på insidan.
Vitlöksnaan
Om du vill göra vitlöksnaan kan du bara pensla de med pressad vitlök i olja så fort de är färdiggräddade.

Grilla naan
Naan går även utmärkt att lägga på grillen. Antingen direkt på gallret eller på ett ark aluminiumfolie.
Recept: Indiskt naan (bröd)
4 st
1 tsk torrjäst
2 tsk strösocker
4,5 dl vetemjöl
en nypa salt
0,5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1,5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
Till servering
0,5 dl olja eller smält smör, t ex mjölkfritt
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
- Blanda ihop torrjäst, strösocker, vetemjöl och salt i en skål.
- Rör ner yoghurt, vatten och olja. Arbeta ihop till en deg. Är den för klibbig så tillsätt lite extra vetemjöl.
- Täck bunken med en kökshandduk och låt jästa på en varm plats i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
- Dela degen i fyra delar och kavla ut tunt.
- Lägg på plåtar och sätt in högst upp i ugnen. Grädda i 6-7 minuter eller tills de fått fint med färg. Ta en plåt i taget.
- Smält smöret och blanda med vitlök. Pensla bröden med vitlökssmöret. Eller bara smör, eller inget alls. Helt upp till dig. Servera!
I stekpanna
Hetta upp en stekpanna och istället för att grädda i ugn så steker du de gyllene på båda sidor i en torr stekpanna.