Annons
Cape Ad

Hur mycket protein behöver ett barn få i sig?

Barndietisten Sara Ask svarar på frågan alla vill ha svar på: Hur mycket protein behöver en 1-åring, 3-åring och 6-åring få i sig?

”Det finns en övertro på hur mycket protein som verkligen behövs. Om barnet får i sig tillräckligt med kalorier för att växa som hen ska, är proteinintaget antagligen tillräckligt”, säger Sara Ask i senaste numret av VEGO.

Det är faktiskt ena våra vanligaste frågor, hur barn ska få i sig tillräckligt protein när de äter vegan eller vegetariskt.

Hur mycket protein behöver en 1-åring, 3-åring och 6-åring få i sig?
– Mindre än de flesta tror. En 1-åring bör få i sig 1,0 gram protein per kilo kroppsvikt, och barn 2-17 år 0,9 gram per kilo kroppsvikt. Det är en nivå som är satt med marginal. Det innebär att en genomsnittlig 3-åring behöver runt 13-14 gram protein om dagen. Det motsvarar till exempel: 1 banan + 1 dl pasta + en halv sojakorv + 1 pannkaka under en dag. Men i princip all mat ger protein och det är inte meningen att man ska behöva räkna. Om man ger protein från baljväxter och sädesslag varje dag, brukar det bli bra. För att proteinet ska kunna användas som det ska, alltså som kroppens byggstenar, krävs att barnet äter tillräckligt med kalorier. Annars använder kroppen proteinet som energikälla i stället.

För mer frågor och svar, samt ett gäng med barnvänliga vegorecept, köp senaste numret av VEGO i din närmsta matbutik eller Pressbyrå.