Den här smakrika soppan behöver bara koka i fem minuter. Den får en härlig smak av selleri och kikärter samt en vacker färg från färsk spenat. 

9 nov 2020

4 portioner

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri eller 1 liten bit rotselleri
1 burk kikärter, à 410 g
4 msk olivolja
3 rejäla nävar färsk spenat
1 dl vitt vin eller 3 msk ljus vinäger
0,25 grönsaksbuljongtärning
vatten
salt
svartpeppar
2 msk japansk soja

Till servering (om du vill):
solrosfrön
sesamfrön
olivolja
chiliflakes
hackad gräslök

1. Dela, skala och hacka lök, vitlök och selleri smått. Skölj kikärterna.
2. Sätt en kastrull på hög värme och tillsätt oljan. Stek lök, vitlök och selleri mjuka i 2 minuter.
3. Tillsätt kikärterna och vinet, låt puttra ordentligt i ytterligare 3 minuter.
4. Smula i buljongtärningen och häll på vatten så att det täcker. Koka i 5–7 minuter.
5. Tillsätt spenaten och koka i ytterligare 1 minut.
6. Smaka av med salt, peppar och soja. Ta kastrullen från värmen och mixa med stavmixer tills soppan är slät.
7. Servera med valfri topping och gärna med en brödbit till.

 

Det här receptet är från Siri Barjes bok ”Ett stekt ägg är också middag” (Bonnier Fakta). Enkelt, kravlöst, färgglatt och välsmakande. En lakto-ovo-vegetarisk kokbok med mycket veganskt.

Relaterade artiklar