Fylld ugnsbakad squash med tomater och rött råris

Jag älskar kombinationen av det knapriga råriset tillsammans med örter och alla goda grönsaker. Den här rätten får mig verkligen att drömma om Provence.

4 portioner

1 dl rött råris
2-3 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
4 medelstora squasher
100 g champinjoner, finhackade
1 ask halverade körsbärstomater, ca 250 g
1 dl gröna urkärnade oliver, hackade
1 msk kapris
1 tsk Herbes de Provence
1-2 msk finhackad persilja
salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
3. Hetta upp en stekpanna och tillsätt oljan. Ha i lök och vitlök och låt blandningen steka i ett par minuter under omrörning.
4. Dela squashen i två delar på längden. Om du använder större squash, dela även varje squash i två delar på mitten. Gröp ur med en sked. Lägg squashen på en plåt med bakplåtspapper. Finhacka det urgröpta köttet och tillsätt i stekpannan. Blanda och stek på medelvärme i ett par minuter.
5. Tillsätt champinjonerna i pannan. Stek i ca 15 minuter tills all vätska har kokat bort och bland- ningen har fått lite färg.
6. Tillsätt tomater, oliver, kapris, kokt ris, örter samt salt och peppar. Tänk på att vara försiktig med saltet eftersom oliverna och kaprisen är salta i sig. Låt puttra i ytterligare 5 minuter så att bland- ningen får en tjock konsistens.
7. Fyll squashen med grönsaksblandningen och baka i mitten av ugnen i 20-30 minuter, tills allt har fått n färg och squashen är mjuk.

 

I Vego till vardags (Semic förlag) dukar Maria upp en hel buffé med härliga vardagsrätter med inspiration från hela världen. Det är färgstarkt, smakrikt och inspirerande. Ett måste i kokbokshyllan!

Recept: Maria Zihammou  Foto: Stefan Edetoft