Smeten ska svälla i 30 minuter. Den blir lite tjockare i konsistensen och lättare att steka. Jag brukar förbereda smeten dagen innan och låta stå i kylskåpet.
Känn dig fram till rätt konsistens på smeten eftersom olika mjöl absorberar olika mängd mjölk. Är smeten för tjock, tillsätt mer mjölk, är den för lös så vispa ner lite mer mjöl.
Jag gillar dinkelmjöl och det finns 100 % fullkornsdinkel att köpa i butik, annars går fullkornsvetemjöl också bra (innehåller oftast 50 % fullkorn).
2,5 dl fullkornsvetemjöl, gärna dinkel
6 dl mjölk
, t ex havre-, soja- eller mandelmjölk
0,5 tsk salt
1,5 dl kikärtsspad eller samma mängd extra mjölk
- Vispa samman mjöl, mjölk, salt och eventuellt kikärtsspad i en skål.
- Låt smeten stå och svälla i minst 30 minuter.
- Stek gyllene pannkakor i smör (t ex mjölkfritt).
- Servera med vispad grädde och sylt.