Frida Svanberg har gjort succé med sitt instagramkonto och blogg och får alla att sukta efter veganska brownies med nougat, chokladbollshjärtan, sockerkaka och annat smarrigt. Vi tog ett snack med en bakdrottning on the rise.

18 apr 2019

Recept och foto: Frida Svanberg

Här är ett recept från bloggen. Du hittar hela intervjun och fler recept i senaste numret av VEGO.

Berätta lite om dig själv!
– Bakom Instagramkontot @fridasvegobak står jag, Frida, en enkel småbarnsmorsa bosatt på Öland som är fullkomligt besatt av allt som har med bakverk att göra. När jag pussat min sambo hej då för en arbetsdag, lämnat min 3-åring på förskolan och lagt min 1,5-åring för förmiddagsvila går jag loss i köket med kikärtsspad, socker, vegansk choklad, växtbaserad grädde… You name it!

Berätta om ditt Instakonto/blogg Fridas vegobak. Vad hittar man där?
– Mitt i den varma sommaren 2018 fick jag för mig att öppna @fridasvegobak på Instagram och en bakblogg, fridasvegobak.se, för att samla mina veganska bakverk. Jag förstod inte då att det fanns ett så stort intresse för växtbaserad bakning, men ju mer intresset ökade desto mer inspiration och motivation fick jag till att fortsätta skapa kreativa, veganska recept på bakverk. Idag hittar man allt från klassiska kärleksmums och fluffig sockerkaka till roliga tolkningar av tårtor, cookies och kladdkakor. Jag vill inspirera till en vegansk livsstil och bakglädje samtidigt som jag kan vara en smula allvarlig och prata om min ätstörning som under flera år styrde mitt liv.

 

Veganska kärleksmums, 16 bitar

En klassiker som alla älskar, men självklart helt vegansk.

Chokladkaka
150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
2 ½ dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
4 dl vetemjöl
4 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger

Glasyr
200 g mjölkfritt margarin
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
½ dl kaffe
3 msk grädde, t ex havre- eller sojagrädde
½ tsk salt
500 g florsocker (ett paket)

kokosflingor till garnering

Chokladkaka
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa margarin och socker till ett poröst fluff.
3. Blanda kakao, vaniljsocker, bakpulver, salt och vetemjöl i en skål och vänd ner det i det fluffiga margarinet.
4. Tillsätt vatten och äppelcidervinäger och rör försiktigt ihop det till en jämn, klumpfri smet.
5. Häll smeten i en form, 20 x 35 cm, och grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Plocka ut kakan och nagga hål i den med en gaffel. Låt kakan svalna helt.

Glasyr
1. Smält margarinet i en kastrull och dra av den från plattan.
2. Blanda i övriga ingredienser, utom kokosflingor, till en slät glasyr.
3. Låt glasyren svalna helt innan du brer den på chokladkakan. Jag bredde först ett tunt lager för att få ner glasyren i hålen jag naggat i kakan och sedan bredde jag över resterande glasyr.
4. Strö över kokosflingor och skär kakan i 16 bitar.