Den här franska godsaken är så enkel att göra. Vispa ihop smeten, vänd ner äpplen och grädda sedan gyllene.

19 sep 2019

Jag smaksatte smeten med Amaretto (mandellikör) för att det är förbaskat gott, men mörk rom hade också varit underbart. Vill du inte ha något av det kan du ta samma mängd mjölk.

4 äpplen, ca 600 g

2 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk mortlad kardemumma
en nypa salt
1 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
100 g smält smör, mjölkfritt
3 msk amaretto eller mjölk

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smöra och mjöla en springform, 20 cm i diameter.
3. Skala äpplena och kärna ur. Skär i bitar.
4. Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.
5. Vispa ner yoghurt, smör och Amaretto eller mjölk. När du har en slät smet utan klumpar vänder du ner äpplena.
6. Grädda äppelkakan i 40 minuter. Ta ut och låt svalna något innan du hugger in.