Den här prisbelönta vegetariska varianten på pulled pork är en riktig vinnare, skapad av Charley Karlsson och belönad med pris för Årets Köttersättning på Vegomässan i Malmö 2013.

25 apr 2016

Den här fooled porken är helt vegansk/vegetarisk och kommer att omvända de största köttätare. Efter det här vill alla käka vego! :)

Psst… Jackfrukt säljs i bitar som konserv i asiatiska matbutiker. Efter tillagning går de att dra isär så att bitarna blir härligt trådiga, precis som pulled pork. Tänk bara på att köpa den i saltlag (brine) och inte den i söt sirap.
4 portioner

2 burkar jackfrukt i 
saltlag (ca 500 g avrunnen frukt)
1 sats grillmarinad, se receptet nedan
2 tsk grillkrydda
salt
svartpeppar
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning

Grillmarinad
1 vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
2 msk sojasås
1 msk citronsaft
1 dl vatten
1 tsk vit sirap
1 tsk chiliflingor
1 tsk torkad basilika
1 msk grillkrydda
1 msk lökpulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar

Till servering
hamburgerbröd eller andra goda frallor
sallad
tomat
rödlök
avokado

Grillmarinad
Riv vitlöksklyftan och vispa ihop med övriga ingredienser till marinaden. Du kan även mixa ihop den med en stavmixer.

Öppna burkarna och häll bort vätskan. Skölj fruktbitarna i kallt vatten. Stek dem sedan i olja tillsammans med grillkrydda, salt och svartpeppar. När allt har fått fint med färg häller du på vattnet och buljongtärningen och låter allt sjuda försiktigt i 1 timme. Häll sedan av vattnet och lägg frukten i en ugnsfast form. Pensla över grillmarinaden och kör in allt i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
Ta ut formen och dra isär jackfrukten med hjälp av en gaffel. Smaka av med grillkrydda, salt och svartpeppar. Ställ in i ugnen i ytterligare 5 minuter.

Servera din fooled pork mellan bröd som en hamburgare tillsammans med sallad, tomat, rödlök och mosad avokado.

Relaterade artiklar