Vackra kakor med färgglada ”fönster” av karamell. Goda att äta som de är eller att hänga upp i granen som dekoration.

16 dec 2019

30 kakor

3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
en nypa salt
100 g smör, t ex mjölkfritt
1 msk majsstärkelse
2 msk vatten

färgade hårda karameller eller godisklubbor
egen karamell gör du enkelt så här

1. Mixa ihop vetemjöl, strösocker, salt, smör och majsstärkelse i en matberedare så att smöret finfördelas.
2. Tillsätt vattnet och mixa tills det börjar likna en deg. Du kan även nypa ihop samtliga ingredienser för hand om du vill.
3. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm. Ta först ut rundlar och använd sedan små kakmått för att ta ut mönster.
4. Grädda på 175 grader i 10-12 minuter.
5. Krossa karamellerna fint i en mortel. Fyll i håligheterna på kakorna och stoppa tillbaka dem i ugnen i några minuter så att karamellen smälter. Du kan eventuellt behöva strö på mer krossad karamell och smälta på nytt. Ta ut och låt svalna helt.