VEGOs ersättningsguide

Att käka vego handlar inte om att utesluta något, allt går att ersätta! Är du ny i vego-värden är det inte så lätt ha koll på alla fantastiska produkter som finns därute. Här har vi gjort en ersättningsguide som en hjälpande hand på din gröna väg.

Ett enkelt sätt att börja äta växtbaserat är att helt enkelt bara byta ut animaliska produkter mot växtbaserade. Superenkelt, speciellt nu när marknaden har fullkomligt exploderat med spännande alternativ till kött, fisk, kyckling, komjölk, ost, grädde, yoghurt m.m.

De flesta produkterna hittar du i kyl- och frysdiskarna. Många butiker har ett stort sortiment av vegetariska och veganska produkter, andra mindre. Om du saknar något är det bara att fråga din butik, de brukar bli glada när de får tips på nya vegetariska grejer.

Det finns även mycket vegetariskt och veganskt att beställa på nätet.


Mjölk

Växtbaserad mjölk hittar du i princip i alla butiker. Många sorter går att förvara oöppnade i rumstemperatur, vilket är smidigt. En tumregel är att använda osötad mjölk i matlagning, men i övrigt kan du smaka dig fram. Vanligast är havre- och sojamjölk men du kommer snart inse vilken mjölk du gillar till vad. Du kanske har kokosmjölk i smoothien, mandelmjölk på gröten, havremjölk i kaffet och sojamjölk i matlagningen.

Växtbaserad mjölk är berikad med vitaminer och mineraler precis som komjölk

– Sojamjölk, osötad och sötad
– Mandelmjölk, osötad och sötad
– Havremjölk
– Ärtmjölk
– Rågmjölk
– Potatismjölk
– Kokosmjölk
– Hasselnötsmjölk
– Rismjölk
– Quinoamjölk
– Cashewmjölk
– Hampamjölk

grädde

Matlagningsgrädde

Här är det bara smaken som avgör, så testa dig fram tills du hittar din favorit. Många sorter är faktiskt väldigt neutrala, även om kokosgrädde har en mer framträdande smak. Vanligast i butik skulle jag säga är havre- och sojagrädde.

  • Havregrädde
  • Sojagrädde
  • Mandelgrädde
  • Kokosgrädde

Vispgrädde

Det har kommit en hel rad med växtbaserad vispgrädde. Vanligast är soja- och havrebaserade. Du vispar de fluffiga precis som kogrädde. Om du vill få den riktigt fast kan du tillsätta några droppar citronsaft. Det finns även kokos- och mandelgrädde på sprayburk, men den håller inte så länge utan smälter ut. Vissa vispar även den feta grädden från kokosmjölksburken fluffig, men det går inte riktigt att jämföra med de andra växtbaserade alternativen.

Du hittar växtbaserad vispgrädde i kyldisken och det står på förpackningen om de är vispbara eller inte.

  • Havregrädde
  • Sojagrädde
  • Kokosgrädde
  • Mandelgrädde

Yoghurt

Det finns en uppsjö av växtbaserade yoghurtar, både naturella, sötade och smaksatta. Vanligast än så länge är soja- och havreyoghurtar, men det har börjat komma en rad nya spännande sorter.

Du kan även göra egen yoghurt på t ex cashewnötter, men det är så smidigt att köpa färdig.

  • Havreyoghurt
  • Sojayoghurt
  • Kokosyoghurt
  • Lupinyoghurt
  • Mandelyoghurt
  • Cashewyoghurt

Crème fraîche och gräddfil

Det har börjat komma fantastiska mjölkfria alternativ till både crème fraîche och gräddfil. Märken som Planti, Willja och Oatly är bra att kolla in. De har även alternativ till tjockare yoghurtar som grekisk och turkisk yoghurt.

Smör

Matlagning & bakning
Det finns en rad olika märken med helt växtbaserat margarin. Vissa kan innehålla animaliskt D-vitamin, men det blir allt mer ovanligt. Margarin finns både i fast form för t ex bakning och matlagning, men även flytande att steka i. Självklart kan du ofta byta ut smör mot t ex olivolja och rapsolja. Vill du undvika palmolja finns det flera produkter utan just det.

– Mjölkfritt margarin, fast
– Mjölkfritt margarin, flytande
– Kokosolja. Finns med och utan smak och går bra att både steka i och baka med

Bordsmargarin

Finns från en rad olika producenter så smaka dig fram till din favorit.

Ost

Det kommer nya växtbaserade ostar hela tiden. Vissa är supergoda, andra inte lika goda. Det bästa du kan göra är att smaka dig fram, för du kommer garanterat att hitta någon du älskar.

På mackan
Det finns allt från milda hushållsostar till ostar med mer lagrad karaktär. Antingen letar du i välsorterade mat-butiker eller så beställer du på nätet.

Smältbara ostar
Alla växtbaserade ostar smälter inte på t ex en pizza, utan du får leta efter speciella smältbara varianter. Även här skiljer sig smältbarheten åt, men det finns i alla fall att få tag på.

Färskost
Vanligast är att hitta havre-, soja- och risbaserade färskostar. Utomlands kan du även hitta t ex cashew- och mandelbaserade.

Dessertostar
Det kommer fler och fler, både krämiga nötostar och lyxiga hantverksostar med riktigt mögel.

Parmesan
Det finns växtbaserade ostar med parmesanliknande smak som går att riva över pasta och annat, precis som med originalet. Det finns även parmesanpulver att köpa.

Kött

Köttfärs
Här finns det verkligen en uppsjö av alternativ, där sojafärs är den absolut vanligaste. Det finns även färs gjord på ärta, svenska blandade baljväxter och seitan (vetegluten).

Köttbullar och burgare
Du kan hitta bollar baserade på allt från soja och vetegluten till baljväxter och grönsaker. Vissa är ordentligt kryddade, andra mer neutrala. Samma gäller för burgare som finns gjorda på allt från soja, ärta, vetegluten och grönsaker.

Korv
Växtbaserade korvar hittar du både i kyl- och frysdisken. Vanligast är milda hot dog-liknande varianter, men du kan även hitta hantverkskorvar med både mer spännande konsistens och smak. Finns i välsorterade matbutiker eller att beställa på nätet.

Kyckling
Många sojabitar påminner mer om kyckling i utseende och smak. Det finns allt från bitar till hela filéer som verkligen ser ut som kyckling men är helt växtbaserad.

Schnitzlar och nuggets
Det hittar en uppsjö av vegetariska schnitzlar och nuggets både i kyl- och frysdisken. Enkla att bara steka frasiga.

Fisk och skaldjur

Klassikern är använda fast tofu och panera för att göra t ex fiskpinnar. Du kan även marinera tofun först med både citron, dill och tång för en mer havsinspirerad smak.

Det finns även färdiga ”fiskpinnar” att köpa, fast självklart helt växtbaserade.

Det har kommit fantastiska alternativ till både tonfisk och lax att prova. Dels ersättning för tonfisk på burk, men även ”lax” och ”tonfisk” till sushin.

När det gäller räkor så finns det faktiskt ”vegetariska räkor” att köpa i specialbutiker eller asiatiska butiker. De ser ut som räkor och kan användas i samma rätter. Mer en kul grej att överraska med.

Tofu & Tempeh & Seitan

Jag tar alltid chansen att tipsa om de gamla trotjänarna tofu, tempeh och seitan – tusenåriga traditioner samlade i tre härliga produkter. Tofu är sojabaserad, tempeh brukar vara sojabaserad men finns även gjord på blandade baljväxter och seitan är baserat på vetegluten. Alla tre kan stekas, wokas, kokas, mixas m.m. Det är väldigt användbara produkter som tål att kryddas upp.

Tofu hittar du i bit, både naturell och smaksatt på olika sätt. Det finns rökt tofu, friterad, mjuk. Ja, tofu för alla tillfällen.
Tempeh är inte lika vanligt och är fermenterade baljväxter. Det har ett bra tuggmotstånd och går att använda på liknande sätt som tofu. Enklast är att leta i asiatiska butiker.
Seitan. Det börjar komma mer och mer vetebaserad seitan. Den har ett tuggigt motstånd, lite som kött, och finns dels färdigkryddad bara att steka eller i bitar som du enkelt skivar, tärnar eller mixar till färs för att sedan smaksätta.

Ägg

Tofu Tofu finns både fast och mjuk och fungerar som ägg om du t ex mixar ner den i en ”äggstanning” till en paj, eller smular ner i en tofuröra. Mjuk tofu är perfekt för äggiga desserter. En bra tumregel är att 2-3 msk motsvarar ett ägg.

Kikärtsspad – Aquafaba
Använd spadet från konserverade kikärter för att ersätta ägg i kakor, desserter och bakning. Du kan även vispa upp dem som äggvita till maränger. Räkna med 2-3 msk kikärtsspad per ägg.

Svart salt
Saknar du den äggiga svavelsmaken kan du testa pyttelite svart salt. Du hittar det i indiska matbutiker eller på nätet.

Stärkelse
Du kan ersätta ägg i såser och krämer med olika stärkelser där majsstärkelse är absolut enklast.

Övrigt

Smördeg
Trots namnet är smördeg oftast helt växtbaserad, den görs nämligen på margarin. Du hittar den både fryst och kyld.

Småkakor
Många färdiga småkakor är gjorda på mjölkfritt margarin.

Bröd
Jag får alltid frågan om bröd. Ja, de flesta bröd är växtbaserade, men vissa ljusa sorter kan ha mjölk eller ägg i sig, så kolla en extra gång.

Pasta
Mycket av den torkade pastan är härligt nog äggfri. Det finns även några märken som har äggfri färsk pasta i kyldisken. Risnudlar är växtbaserade, vill du ha vetebaserade nudlar är det enklast att leta i asiatiska butiker. Där finns det både färska och torkade.

Glass
Det finns bokstavligt talat hur mycket glass som helst att välja på. Den görs på allt från havre, soja och kokos till mandel och banan.

Choklad
Mörk choklad är ofta mjölkfri, men det kan vara bra att dubbelkolla innehållsförteckingen. Det finns även både havre-, ris- och sojabaserad mjölkchoklad och vit choklad.