Annons
Cape Ad

Enkla dandan-nudlar

Här kommer klassiska dandan-nudlar fast förenklade så att du enkelt kan hitta ingredienserna i en vanlig matbutik.

Jag är smått besatt av dan dan-nudlar och här har jag tagit fram en enklare variant med produkter du hittar i vilken matbutik som helst. Ja, förutom sichuanpepparn, men om du får tag på den måste du bara testa. Den ger en pirrande hetta som är underbar.

Dandan-nudlar

Dan dan-nudlar är nudlar med en kryddig färs. Den innehåller en hel del ingredienser, men om du inte har en asiatisk butik i din stad kan du enkelt beställa på nätet. Min poäng är att det är värt det. Hetta från chiliolja, syrlig sälta från svart vinäger och massor med annat gott.

Här är Jennie Walldéns fantastiska recept.

Recept: Enkla dandan-nudlar

4 portioner

400 g vegofärs, t ex soja- eller ärtbaserad

½ dl rapsolja
1 msk chiliflakes
4 vitlöksklyftor
1 msk hackad ingefära
4 salladslökar, tunt skivade
½ dl ljus sojasås
½ dl balsamvinäger
½ dl jordnötssmör
2 msk strösocker
1 tsk mortlad sichuanpeppar, kan uteslutas
1 dl vatten

Servering
nudlar
1 dl hackade jordnötter

1. Stek vegofärsen i lite olja så att den får fint med färg. Häll över i en skål så länge.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs chiliflakesen i 30 sekunder så att det börjar dofta lätt.
3. Rör ner vitlök, ingefära och salladslök. Låt fräsa med tills löken mjuknar något.
4. Rör ner resterande ingredienser och sojafärsen. Blanda väl. Avsluta med vattnet och låt puttra på i en minut.
5. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Servera tillsammans med färsen.