Lär dig att göra falafel precis som i falafel-staden Malmö. Frasigt nyfriterade är de svårslagna och allt du behöver för att lyckas är några enkla tips!

5 aug 2019

Receptet är från Mattias Kristianssons veganska matbibel ”Det veganska köket”. Köp den här:

Köp boken på Paneter här
Köp boken på Adlibris här
Köp boken på Bokus här

 

4 portioner

Jag kommer från falafelstaden Malmö så när det gäller falafel kan jag mina grejer. Nej, det ska inte vara vetemjöl i falafel! Nej, det ska inte vara kokta kikärter! Det ska vara blötlagda och mixade kikärter som håller ihop av pur magi. Tricket är dock att fritera dem. Att steka de här blir lite knepigt, då skulle jag hellre satsa på den snabba falafeln nedan.

500 g torkade kikärter
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
1 dl finhackad persilja
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk salt
svartpeppar
2 liter rapsolja till fritering

Tillbehör
libabröd eller pitabröd
vitlöksaioli
naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
chilisås
saltgurka
tomat
sallad
rödlök
finhackad persilja

1. Blötlägg kikärterna i 12 timmar. Skölj väl.
2. Mixa kikärterna fint i en matberedare. Gör det i omgångar. Mixa riktigt fint så att det håller ihop när du kramar massan i handen. Du kan även mala dem i en kvarn. Häll ner i en bunke.
3. Blanda ner gul lök, vitlök, persilja, vatten, spiskummin, koriander, salt och peppar.
4. Tryck ihop lite kikärtsmix i handen. Den ska hålla ihop.
5. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller fritös.
6. Forma bollar av kikärtssmeten med hjälp av en glasskopa. Pressa ihop tight.
7. Droppa ner några bollar i taget i den heta oljan och fritera tills de flyter upp till ytan och är härligt gyllenbruna.
8. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på lite hushållspapper.
9. Servera i pitabröd eller libabröd tillsammans med vitlöksaioli, yoghurt, chilisås, saltgurka, tomat, sallad, röd- lök och persilja.

Relaterade artiklar