Domoda – Gambiansk jordnötsgryta

Jordnötsgrytor av olika slag är väldigt populärt i Västafrika. Vanligt är att använda någon form av kött och olika grönsaker.

Du kan ersätta kikärtorna med 400 g vegobitar som du steker på först, men vi tyckte att det här var ett fantastiskt sätt att använda kikärtor på. En kikärtsdomoda!

Recept: Domoda – Gambiansk jordnötsgryta

4 portioner

1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl tomatpuré
400 g sötpotatis, tärnad
2 burkar kikärtor à 400 g
1 burk krossade tomater à 400 ml
1 ½ dl jordnötssmör
1 dl hackade jordnötter
2 tsk mald spiskummin
0,5-1 tsk cayennepeppar
8-10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt

Till servering
kokt ris
färsk koriander

1. Fräs gul lök och vitlök tills löken mjuknar och blir lätt transparent. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med i en minut.
2. Vänd ner sötpotatis, kikärtor, krossade tomater, jordnötssmör, hackade jordnötter, spiskummin, cayennepeppar, vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt puttra på i 15 minuter eller tills sötpotatisen har mjuknat. Rör om då och då och fyll på med vatten om grytan tjocknar för mycket.
3. Smaka av med salt och servera med ris och färsk koriander.