Den här tårtan kombinerar sommarens godaste smaker. Perfekt att förbereda och förvara i frysen och ta fram när du får oväntat eller väntat besök.

27 maj 2017

Recept och foto: Karoline Jönsson

10 bitar

Botten
2 ½ dl solroskärnor, blötlagda i minst 5 timmar
3 msk kokosolja, smält
2 msk agave
2 krm vaniljpulver

Mörk chokladmousse
2 msk kokosolja
100 g mörk choklad
1 ½ dl cashewnötter, blötlagda i minst 6 timmar
1 dl vatten
1 msk agavesirap
en nypa salt

Jordgubbsmousse
3 msk kokosolja
100 g vit choklad, t ex mjölkfri
1 ½ dl cashewnötter, blötlagda i minst 6 timmar
½ dl vatten
5 dl jordgubbar
1 msk agavesirap
en nypa salt

Dekoration
färska trädgårdsbär, t ex jordgubbar, hallon och körsbär

Botten
Mixa solroskärnorna till ett mjöl och blanda samman med övriga ingredienser. Lägg plastfolie i botten av en springform och tryck ut degen jämnt över.

Mörk chokladmousse
Smält kokosoljan. Hacka den mörka chokladen och blanda ner i oljan tills den har smält.
Lägg ner cashewnötterna i en mixer tillsammans med vatten och mixa slätt. Häll i den smälta chokladen, agave och salt och mixa tills allt blir en slät, krämig mousse. Häll moussen över botten och låt stå i kylskåp en stund så att den hinner stelna lite.

Jordgubbsmousse
Smält kokosoljan. Hacka den vita chokladen och blanda ner i oljan tills den har smält.
Lägg ner cashewnötterna i en mixer tillsammans med vatten och jordgubbar och mixa slätt. Häll i den smälta chokladen, agave och salt och mixa tills allt blir en slät, krämig mousse. Häll moussen över chokladmoussen och låt stå i kylskåpet över natten eller tills den har stelnat helt.

Dekorera tårtan med färska bär och servera.