4 portioner
2,5 dl belugalinser eller andra linser
1 gul lök
4 tomater
2 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
1 färsk grön chili
2 msk tomatpuré
0,5 dl rapsolja
2 tsk garam masala-krydda
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
0,5 tsk gurkmeja
1 msk rårörsocker
1 dl grädde, t ex kokos-, havre- sojagrädde
3 dl vatten
salt
Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort överflödigt vatten och mosa sönder linserna grovt med en gaffel. Du vill ha några linser hela och några mosade. Hacka den gula löken, tomaterna, ingefäran, vitlöksklyftorna och chilin fint. Släng ner i en matberedare tillsammans med tomatpurén och mixa slätt. Du kan även ta hjälp av en stavmixer. Häll nu ner tomatsåsen bland linserna tillsammans med olja, garam masala-krydda, spiskummin, lagerblad, gurkmeja, rårörsocker, grädde och vatten. Låt sjuda i 30 minuter med locket på glänt. Rör runt då och då så att det inte bränner fast. Såsen ska tjockna och bli härligt krämig. Smaka av med salt. Servera din dal bukhari med ris eller hemmagjort naanbröd.