Att laga vegetariskt och veganskt är inga problem, speciellt inte om du har kokboken Vego hela dagen bredvid dig.
Belugabolognese
400 g spaghetti
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 dl belugalinser
400 g krossade tomater
2 dl crème fraîche eller yoghurt, t ex Oatlys i Fraiche eller sojayoghurt
2 dl vatten
en nypa strösocker
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 tsk salt svartpeppar
olivolja att steka i
Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av spaghettin i ett durkslag. Häll sedan tillbaka pastan i kastrullen och ställ åt sidan så länge.
Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna fint. Fräs i lite olja i en stekpanna tills löken mjuknat och fått lite färg.
Rör ner tomatpuré, belugalinser, krossade tomater, crème fraîche eller yoghurt och vatten. Krydda med strösocker, oregano, basilika salt och svartpeppar.
Lägg på ett lock och låt såsen puttra på i 25 minuter. Rör om och då. När linserna är mjukna är bolognesen klar.
Servera den nykokta spaghettin med balugabolognesen.