Bästa veganska grädden till semlorna!

Vi testar sex olika växtbaserade alternativ till vispgrädde för att se vilken som passar bäst till din semla.

Det finns som sagt en hel rad med växtbaserade alternativ. Just den här gången testade jag vilka som var lättast och godast att spritsa på en semla. Med det sagt kan de fortfarande passa bra till andra desserter och det har jag i sådant fall skrivit till. Jag har även skrivit in tips på hur du kan piffa till dem.

Soyatoo Soy Whip

Vad: Sojabaserad spraygrädde
Pris: 29,95 kr/250 g
Innehåll: sojadryck (vatten, sojabönor), kokosfett *, palmsmör *, sockerbetesirap *, majs maltodextrin, vinsyra, förtjockningsmedel: karragenan, havssalt, naturligt vaniljextrakt, kväveoxid
Går att köpa: I välsorterade matbutiker och på Goodstore och Happy vegan.
Omdöme: Neutral, lätt sötad grädde. Smälter efter ett tag så semlan bör ätas omgående eller förvaras i kyl. Lite svår att spraya en snygg semla med, men smidigt om du inte har möjlighet att vispa. Perfekt även att spraya på en chokladmousse eller glass.

Alpro Cuisine vispbar

Vad: Sojabaserad grädde att vispa
Pris: 19,95 kr/250 ml
Innehåll: vatten, vegetabiliska oljor och fetter (fullhärdad palmkärnolja, palmolja, palmkärnolja), MALTODEXTRIN, socker, skalade SOJAB
Går att köpa: Finns i kyldisken på de flesta matbutiker.
Omdöme: Väldigt fluffig och fin grädde. Lite lös i konsistensen men blir fastare om du tillsätter några droppar citronsaft eller vinäger. Lätt söt smak, men jag gillar att söta ännu mer med lite florsocker. Vispa kall för fastare resultat. Väldigt bra alternativ till ”kogrädde” i användning och smak.

Schlagfix vispgrädde

Vad: ?
Pris: 32 kr/200 g
Innehåll: Vatten, härdad palmolja 15%, socker 10%, dextros, torkad glukossirap, sorbitol, mono- & diglycerider av fettsyror, polysorbat, hydroxipropylmetylcellulosa, stärkelse, salt, smakämnen.
Går att köpa: Finns i välsorterade butiker och t ex Goodstore.
Omdöme: Har en väldigt mild smak, på gränsen till smaklös. Sprayas väldigt fint i början, men efter bara några minuter smälter den ut nästan helt. Är nog bättre att spraya på t ex glass än en semla. Blir godare om du sötar med vaniljsocker eller annat.

Kokosgrädde

Vad: Kokosmjölk eller kokosgrädde på burk
Pris: 23,95 kr/400 ml
Innehåll: Kokosnötsextrakt/kokosnøttekstrakt (91%), vatten/vann, förtjockningsmedel/ fortykningsmiddel (E466), emulgeringsmedel/emulgator (E435).
Går att köpa: Finns i flera märken i alla butiker.
Omdöme: Viss kokosmjölk och kokosgrädde innehåller just bara kokos, andra (som den här) innehåller emulgeringsmedel och förtjockningsmedel. Ställ in burken i kylen över natten så att fettet stelnar. Skopa ut och vispa sedan fluffigt med elvisp. Det blir en väldigt kompakt och fet grädde med tydlig kokossmak. En burk räcker till kanske två semlor men det blir väldigt mäktigt. Jag uppskattar det mer på mindre raw food semlor eller bara mini-semlor, annars blir det lite väl mastigt.

Aito havrevisp

Vad: Havrebaserad grädde att vispa
Pris: 19,95 kr/250 ml
Innehåll: HAVREBAS (vatten, HAVRE 1 %), härdat vegetabiliskt fett (palm), socker, emulgerings- och stabiliseringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror, E481, E464, natriumfosfat, natriumcitrat, gellangummi), salt, färg (betakaroten).
Går att köpa: Finns att köpa i de flesta butiker.
Omdöme: En mild smak av havre som inte tar över. Du får en väldigt fluffig och fin grädde. Vispar du den ännu längre blir den nästan som marängfluff i konsistensen. Du får en vackert spritsad grädde som håller. Söta med florsocker och smaksätt med vanilj och du får en perfekt grädde till din semla. Det här är min favorit!

Planti Dessert

Vad: Havrebaserad grädde att vispa
Pris: 15,95 kr/200 ml
Innehåll: INGREDIENSER: HAVREBAS (vatten, HAVRE 3,7%), palmolja, glukossirap (majs), rybsolja, socker, emulgeringsmedel (E472b, E472e, solroslecitin), förtjockningsmedel (natriumdifosfat, natriumalginat, cellulosapulver, cellulosagummi), vaniljaROM.
Går att köpa: Är inte jättelätt att få tag på, men alla stora kedjor ska kunna ta in den.
Omdöme: En mild, god och lätt söt grädde. Den är mer som en tjock krämi konsistensen och blir inte superfluffig när den vispas upp. En förpackning räcker till kanske två semlor. Den här grädde passar bättre att klicka på en dessert (som namnet antyder), till glass eller en varm paj.