Färdiga buns finns att köpa frysta i asiatiska butiker, men går också enkelt att göra själv! Här har vi fyllt dem med krispig tofu, sesamgurka och kimchimajonnäs.

17 feb 2017


Ångkokare?

Du har säkert sett dem, de där fina ångkokarna i bambu som du hittar i asiatiska butiker eller matredskapsbutiker. De är även perfekta för t ex dumplings och ångade grönsaker.

8 frysta buns
 eller egna, se recept nedan

Ångade buns, 12 st
25 g färsk jäst
2,5 dl vatten
2 msk rapsolja + extra att pensla med
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk strösocker
7 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet.
Blanda ner rapsolja, bakpulver, salt, strösocker och vetemjöl. Knåda för hand eller maskin i 10 minuter. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
Dela degen i 12 bitar och kavla ut till avlånga rundlar. Pensla dem med lite olja och vik ihop dem så att ändarna möts.
Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och täck över med en bakduk. Låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
Sätt en ångkokare i bambu över en kastrull med sjudande vatten.
Klipp ut rundlar av bakplåtspapper, lagom stora för att passa i botten av ångkokaren. Lägg ner dem, detta för att bunsen inte ska fastna.
Lägg försiktigt ned bunsen i ångkokaren och låt ångkoka i 6-8 minuter.

Krispig tofu
400 g fast tofu
1 ½ dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
1 msk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
1 ½ dl vetemjöl
3 dl pankoströbröd
rapsolja att fritera i

Skär tofun i skivor.
Vispa ihop mjölk, senap, paprikapulver, salt och vetemjöl i en skål.
Häll ut pankoströbrödet på en tallrik.
Hetta upp oljan till 180 grader.
Doppa tofun först i smeten, sen i pankoströbrödet och fritera den sedan gyllenbrun i den heta oljan, ca 2 minuter per sida.

Sesamgurka
½ gurka, tunt skivad
½ msk vitvinsvinäger
1 msk rapsolja
½ msk sesamolja
1 tsk strösocker
½ msk vita sesamfrön

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå i 10 minuter.

Kimchimajonnäs

2 msk majonnäs, t ex äggfri
½ dl kimchi

färsk koriander
hackade jordnötter

Mixa ihop majonnäs och kimchi med hjälp av en stavmixer. Du ska få en slät sås.

Fyll de ångade bullarna med friterad tofu, sesamgurka och kimchimajonnäs. Toppa med jordnötter och färsk koriander.

Relaterade artiklar