5 tips för en sommar utan svinn – vegostyle!

Sommaren handlar till stor del om just mat. Men hur går vi tillväga för att undvika att sommarmyset präglas av matsvinnsångest? Genom att ta svinnititativ så klart!

Här kommer några tips från Too Good To Go!

Psst… I sociala medier under #svinnitiativ kommer de att dela sina bästa tips och uppmuntra andra att hänga på.

FAKTA
⅓ av all producerad mat slängs och hela 70% av allt matsvinn kommer från hushållen. Det betyder att vi alla tillsammans kan ha en stor inverkan på det totala matsvinnet – bara genom att sluta slänga mat i hemmet.

1. Utmana dig själv – låt matsvinnskampen börja!  
Bestäm dig för att minska ditt matsvinn och utmana dig själv. Passa också på att lära känna ditt matsvinn för att på så sätt veta – vad är det jag slänger och varför? Gör något litet varje dag så kommer du snabbt att se hur stor skillnad det gör. Förutom att du gör något bra för planeten kommer det även att märkas i plånboken, det finns tusentals kronor att spara genom att helt enkelt sluta slänga mat. Utmana även andra i din närhet för att på så sätt skapa ringar på vattnet.

2. Planera, planera, planera
Planera middagar och dina inköp. Gör en kylskåpsinventering innan du ska handla. Ett tips är att fota kylens innehåll innan om du har ont om tid att skriva ned vad som saknas. Anteckna i telefonen vad ni ska laga, anteckningarna kan du dela med andra i hushållet.

3. Lita på dina sinnen – inte bäst-före-datumet
Se datummärkningen som en rekommendation och inte en sanning. Lukta, titta och smaka för att se om maten är okej att äta eller inte. Maten vet ju faktiskt inte när klockan slår 12 och det blir dagen efter..

4. Förvara maten rätt – inte minst under sommar och rötmånad
Förvara maten på rätt plats rätt så att den håller längre. Inte minst i samband med sommar och värme. Ställ gärna in den kylda maten direkt när du använt den, istället för att låta den stå framme.

Frysen är många gånger en underutnyttjad hjälte! Se till att ta fram mat i omgångar så att allt går åt och inte bara tinas och riskerar att bli dålig. Tina bara just det antal av exempelvis vegobullar som ni ska äta – låt resten stanna kvar i frysen.

5. Spara rester – och bygg nya rätter 
Även om det bara en deciliter kokt pasta eller några paprikabitar kvar efter lunchen så spara rester och bygg nya rätter. Efter några dagar kan du ha tillräckligt till en matig omelett. Då har du också en gratis middag planerad. Gäller även mjölkprodukter till matlagning där alla bakterier kokar bort. Bra mot matsvinnet men också ett knep som förenklar vardagen.

Var kreativa med resterna – bjud på restfest, laga något helt annat på gårdagens rester. Klassikern smoothie är ju aldrig fel. Bananglass på gamla frysta bananskivor är ju ett toppen life hack. Eller så kan man helt enkelt duka upp rester från flera dagar och så blir det lite tapas på rester. Ett annat alternativ är att göra pizza på rester – lite överbliven tofu eller gårdagens grillade sparris kommer alldeles säkert till sin rätta här och innebär att alla små rester kan användas.