Jag älskar Köpenhamn. När man under några år öppnade en street food market i en gammal industrilokal på Papirøen,
på andra sidan vattnet från Nyhavn. Där gick jag förbi ett pizzaställe, köpte en liten bit … och blev knockad. Helt golvad, jag var tvungen att greppa tag om disken och hallucinerade sedan lyckligt i några minuter innan jag tog mig samman. Stället hette Maden Italy och har nu stängt. Favoriten är fortfarande den där första knocken: en pizza toppad med mandelkräm, panerad zucchini, rostade tomater och basilika. Det låter kanske inte spektakulärt, men det är fyrverkerier, smällare, serpentiner och
fanfarer på samma gång.
4 portioner
Pizzadeg
2 tsk torrjäst
1 dl olivolja
2 tsk salt
9 dl vetemjöl special
4 dl vatten, fingervarmt
Mandelkräm
150 g mandel (ca 1 dl)
1 dl vatten
1 msk olivolja
1 msk näringsjäst, kan uteslutas
1 vitlöksklyfta, riven
salt
Panerad zucchini
2 zucchinier, tunt skivade
4 dl brödsmulor/ströbröd
1 citron, rivet skal
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
Rostade tomater
1 ask cocktailtomater, ca 125 g
1 msk olivolja
salt
Till servering
färsk basilika
Pizzadeg
- Rör ut jästen i 2 msk olivolja, salt och vatten i en bunke.
- Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Enklast är att använda dig av en hushållsassistent. Knåda degen i 10 minuter.
- Plasta in bunken och låt degen vila i rumstemperatur i 12-24 timmar, beroende på när du ska äta den.
- Sprid ut resten av oljan på en plåt eller ugnsform och se till så att den täcker även kanterna.
- Vänd ut degen och platta ut den så att den täcker hela plåten. Om den drar sig tillbaka för mycket kan du bara låta den
vila i några minuter så att den slappnar av, sedan försiktigt börja dra ut den. Använd oljan från plåten på dina händer för att degen inte ska fastna. - Täck plåten med plast eller en bakhandduk och låt den jäsa i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda i 20-25 minuter. Den ska ha fått fint med färg.
- Ta ut pizzabotten och bred ut mandelkrämen över. Toppa med panerad zucchini, rostade tomater och färsk basilika. Ställ in i ugnen i ytterligare 5 minuter innan servering.
Mandelkräm
1. Blötlägg helst mandeln först i 6 timmar. Du behöver inte göra det, men du får en något slätare kräm då.
2. Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller blender. Tillsätt mer vatten om den känns för tjock. Smaka av med salt och olivolja.
Panerad zucchini
1. Sätt ugnen på 175 grader.Lägg zucchiniskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt.Blanda ihop brödsmulor, citronskal, olivolja, salt och peppar i en skål. Strö över zucchinin. Rosta i ugnen i 25-30 minuter. Brödsmulorna ska få fint med färg.
Rostade tomater
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Halvera tomaterna och blanda med olivolja och salt på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 30-40 minuter eller tills de har fått ordentligt med färg.