Zucchinipasta med za’atar

Jag älskar zucchinipasta. På riktigt! Zucchini smakar inte supermycket, men det ger en bra grund för andra smaker. Just här använde jag za’atar, en kryddbland- ning jag är smått besatt av. Om du inte hittar den
kan du ersätta med en mix nedan, eller bara blanda ner de kryddor du gillar – torkad basilika, timjan och oregano är till exempel gott.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Zucchinipasta med za’atar

pasta för 4 personer

1 zucchini, grovt riven
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 1⁄2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk za’atar
1–2 dl pastavatten
2 msk rostade pinjenötter
salt
svartpeppar

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara 1–2 dl pastavatten.
2. Krama ur vätskan ur zucchinin med händerna.
3. Fräs zucchini, lök och vitlök i olivoljan så att allt mjuknar ordentligt.
4. Häll på grädde och za’atar. Låt puttra på i 2–3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Vänd ner pastan i såsen och låt puttra ihop så att såsen tjocknar av stärkelsen från pastan. Tillsätt pastavatten för rätt konsistens.
6. Strö över de rostade pinjenötterna och servera.