Annons
Cape Ad

Vegetarisk zucchinipasta med kantarellpesto

En rå zucchinipasta med krämig kantarellpeso. Kan man önska mer av sensommaren?

2 portioner

Det här receptet kommer från Erika Frosts bok ”Rå matglädje”. Erika ligger även bakom restaurangen Open New Doors, i Bottnaryd och Göteborg. :) Läs intervjun med Erika i senaste numret av VEGO (nr 4, 2016).

Allra bäst blir det om svamparna får ”lagas” en bra stund i ugn eller torkugn först för att lite vätska ska försvinna och för att ta bort smaken av rå svamp. Med pinjenötter och näringsjäst blir det en krämig lyxig pesto – perfekt för att impa på vännerna på fredagsbjudningen.

Pasta
3–4 medelstora zucchinier, gärna gula


Pesto
300 g kantareller, putsade
2+4 msk rapsolja
80 g pinjenötter
2 msk näringsjäst
salt
svartpeppar

Till servering
pinjenötter 
grönsallad
ev blåbär

Pasta
Spiralisera zucchinin eller gör långa strimlor med en potatis- skalare. Salta lätt och lägg i ett durkslag klätt med hushållspapper så att vätskan kan sugas upp.

Pesto
Tossa runt kantarellerna i 2 msk olja, lite salt och peppar. Sprid ut på en plåt och ”baka” i torkugn 3–4 timmar eller i vanlig ugn på lägsta värme med luckan på glänt 1 timme.
Ta undan lite kantareller till garnering. Mixa resten på puls med olja, nötter, jäst, salt och peppar. Var försiktig så du inte mixar för länge – lite sköna texturer med små bitar av både svamp och nötter blir bäst.
Blanda peston med pastan och toppa med nötter. Servera med en stor grönsallad. På bilden har jag garnerat med blåbär.