Vackrare rätt får du leta efter. Krispigare bollar också. Perfekt om du odlar egen zucchini eller bara råkar älska det.

Annons
8 jul 2016

Det här kommer från Cecilia Vikbladhs kokbok Veggivore. Provlagat och betyget blev stående ovationer. Tack!

Zucchini- och kokosbollar i gyllene tomatsås,
4 portioner

Bollar
1 kg zucchini, gul eller grön
2 tsk salt
1 röd eller grön chili
1 gul lök
4 cm färsk ingefära
färsk koriander
100 g kokosmjöl
1 dl jordnöts– eller solrosolja

Sås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd eller grön chili
2 tsk gurkmeja
en nypa cayennepeppar
2 tsk mald spiskummin
2 msk olja
3 dl kokosmjölk
4–5 tomater, gula eller röda
färsk koriander
ev mynta

Bollar
Riv zucchinin grovt. Placera en sil eller ett durkslag i en bunke. Blanda salt och zucchini. Låt zucchinin stå och droppa i 0,5–1 timme. Spara vätskan.
Gör såsen under tiden. Finhacka lök, vitlök och chili och fräs hacket med gurkmeja, cayennepeppar och spiskummin i oljan tills löken blivit mjuk men inte fått färg, 3–4 minuter. Tillsätt kokosmjölken och låt allt sjuda i 5–10 minuter.
Pressa ut resterande vätska ur zucchinin, det är viktigt att zucchini-köttet är ”torrt”. Finhacka löken och riv ingefäran. Lägg zucchinin i en bunke tillsammans med resterande ingredienser, utom oljan. Blanda väl och forma ca 20 bollar. Låt inte smeten stå och dra, för då vattnar den sig igen. Hetta upp oljan i en stekpanna och fritera 5–6 bollar åt gången i 2–4 minuter. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.

Sås
Skär tomaterna i klyftor och hacka koriandern. Värm upp såsen. Tillsätt tomater, koriander och eventuellt 1–2 dl av zucchinivätskan om såsen blivit för tjock. Lägg bollarna i såsen och servera genast med ris och extra koriander eller mynta.