Yotam Ottolenghis Baba ganoush

Baba ganoush och mutabal har en sak gemensamt: de är båda en röra gjord på bränd aubergine.

En av mina matidoler är Yotam Ottolenghi. En fantastisk kock med många underbara böcker. Här kommer en riktig favorit – baba ganoush!

Baba ganoush

Frånsett detta är det två helt olika rätter från arabvärlden. Medan mutabal görs krämig med hjälp av tahini, är baba ganoush mycket lättare och innehåller alltid citron, vitlök, olivolja, örter och färska grönsaker som paprika. Denna traditionella version äts ofta i hela Syrien och Libanon.

Servera

Servera med varmt pitabröd, som en meze-rätt eller tillsammans med kofta för en mer omfattande måltid.

Yotam Ottolenghis Baba ganoush

4-6 personer

1 kg aubergine (ca 4 st.), prickad överallt med en gaffel.
½ liten röd paprika, utan kärnor och finhackad i ½ cm stora tärningar (60 g).
½ liten grön paprika, skalad och finhackad i ½ cm stora tärningar (60 g).
100 g mogna tomater (ca 1 st.), finhackade.
2 små vitlöksklyftor, skalade och krossade
3 vårlökar, trimmade, 2 finhackade och 1 tunt skivad på snedden (45 g)
15 g persilja, finhackad, plus 2 msk blad till servering.
1 msk citronsaft
2½ msk granatäpple-melass
75 ml olivolja
50 g granatäppelkärnor (från ½ granatäpple)
fint havssalt

  1. Ställ en stor, lätt smord stekpanna på en platta med hög värme och ventilera köket väl.
    När stekpannan ryker lägg i auberginerna och grilla dem i cirka 40 minuter tills de är helt mjuka
    och förkolnade, vänd vid behov. Ställ åt sidan och när de är tillräckligt svala för att kunna hanteras, skala och kasta stjälken och skalet.
  2. Lägg de skalade auberginerna i ett durkslag över en skål. Låt dem rinna av i cirka 30–45 minuter för att släppa ut den bittra vätskan. När de är avrunna, finhacka fruktköttet (det kommer att likna ett mos) och lägg i en stor skål.
  3. Lägg paprika, tomat, vitlök, finhackad vårlök och persilja i skålen med aubergine och tillsätt
  4. citronsaft, 1½ msk melass, 4 msk olja och 1½ tsk salt. Blanda och fördela sedan i en bred skål. Ringla över resterande 1 msk av melass och olja.
  5. Strö över granatäppelkärnor, skivad vårlök och persiljeblad. Servera och njut!

Porslin

Yotam Ottolenghi har tillsammans med Serax tagit fram servis med glas och bestick – FEAST!