Yakinikulinser

Jag inspirerades av japansk yakiniku men använde mig av vackert svarta belugalinser i stället. Det blev otroligt smakrikt utan mycket jobb och supergott tillsammans med ris. Och det blev framför allt ett kul nytt sätt att tillaga linser på.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Yakinikulinser

4 portioner

2 dl belugalinser
2 msk rapsolja
2 salladslökar, tunt skivade
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 msk färsk ingefära, finriven
1 dl japansk sojasås
1⁄2 dl strösocker
1⁄2 msk mirin
1 tsk sesamolja

Till servering
kokt ris
röd chili, tunt skivad

  1. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av i en sil.
  2. Hetta upp rapsoljan och fräs salladslök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar något.
  3. Rör ner resterande ingredienser och låt allt koka upp.
  4. Servera linserna tillsammans med kokt ris och tunt skivad röd chili.
  5. Häll ner linserna och blanda runt. Låt puttra på i 1 minut.