Annons
Cape Ad

Xawaash – somalisk kryddblandning

Det här är den kryddblandning som man använder allra mest i det somaliska köket.

Recept: Khadija Mohamud 

Följ Khadija
Glöm inte att följa Khadija på Instagram khadijaskitchen.se och kolla in hennes hemsida khadijaskitchen.se. Du måste även köpa hennes första bok Khadijas kök.

0,5 dl spiskumminfrön
1 dl korianderfrön
1 kanelstång
1 msk kardemummakapslar
1 tsk kryddpepparkorn
1 tsk kryddnejlika
1 tsk svartpepparkorn
3 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
2 msk malen gurkmeja


1. Ställ en torr stekpanna på låg värme och rosta alla hela kryddor under ständig omrörning i 4–5 minuter eller tills det börjar dofta gott. Kryddorna får inte brännas, så det är bättre att rosta dem för lite än för mycket. Låt svalna.
2. Mortla de rostade kryddorna till ett pulver. Eller använd en kaffekvarn. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Förvara kryddblandningen i burk med tättslutande lock.