Wallenbergare är som pannbiffar med generöst med grädde. Här en vegetarisk variant med ärtor och smör.

Annons
21 maj 2021

Wallenbergare är min favorit bland husmanskost. Det är fluffiga, smältande goda pannbiffar som serveras med gröna ärtor, lingonsylt, smält (brynt) smör och potatismos. De är lite lyxigare och lite godare. Bäst av allt är att de går att veganisera så bra att till och med Tore Wretman skulle bli stolt.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

vegetariska wallenbergare

Vad är Wallenbergare?

Wallenbergare är som en lyxig pannbiff med extra fett och framförallt extra grädde. Du kan även vispa hälften av grädden fluffig och vända ner i smeten. Wallenbergare har en lös smet som vänds i ströbröd eller mixade brödsmulor och sedan steks gyllene.

vegetariska wallenbergare

Servera till Wallenbergare

De klassiska tillbehören är potatismos, gröna ärtor, lingonsylt och brynt smör. Växtbaserat smör går inte att bryna, men smält går bra. Naturligs margarin går dock att bryna så att det blir gyllene och får en nötig smak (förmodligen pga. nötterna i), så det är min favorit.

vegetariska wallenbergare

Hur håller de ihop?

Jag har fått några mejl om att färsen inte håller ihop. Det är  viktigt att låta färsen tina i rumstemperatur, tinas den i micron är risken att den inte håller ihop. Jag har gjort de här med Anammas färs.
Jag provlagade de igen och det är en lösare färs, men de håller ihop jättebra.

Recept: Vegetariska Wallenbergare

4 portioner

Wallenbergare
400 g formbar sojafärs, t ex Anamma, Vegme eller Oumph!
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
½ dl rapsolja
salt
vitpeppar
färska brödsmulor eller ströbröd
smör till stekning, t ex mjölkfritt

Potatismos
1 kg mjölig potatis
2 ½ dl mjölk, t ex osötad havre-, soja- eller mandelmjölk
50 g smör, t ex mjölkfritt
salt
vitpeppar

Till servering
potatismos
lingonsylt
gröna ärtor
smält smör, t ex mjölkfritt

Wallenbergare
1. Häll ner färsen i en matberedare och mixa fint.
2. Fortsätt mixa och häll ner grädde och rapsolja.
3. Salta och peppra generöst.
4. Forma smeten till biffar och vänd i brödsmulorna eller ströbrödet. Stek gyllene i generöst med margarin.

Potatismos
1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av något.
2. Vispa sönder potatisen med en elvisp. Häll ner mjölk och margarin och vispa till du har ett riktigt fluffigt mos.
3. Smaka av med generöst med salt och peppar.

Servering
Servera Wallenbergarna tillsammans med potatismos, lingonsylt, gröna ärtor och smält smör.

Relaterade artiklar