Wallenbergare är som pannbiffar med generöst med grädde. Jag gillar att mixa allt så att man får en slät smet, det känns lyxigare. Av samma anledning panerar jag dem helst i mixade brödsmulor i  stället för ströbröd eftersom det ger en fluffigare yta.



29 aug 2019

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Jag har fått några mejl om att färsen inte håller ihop. Det är  viktigt att låta färsen tina i rumstemperatur, tinas den i micron är risken att den inte håller ihop. Jag har gjort de här med Anammas färs.
Jag provlagade de igen och det är en lösare färs, men de håller ihop jättebra. Du kan alltid halvera mängden olja och grädde om du vill vara riktigt säker.

4 portioner

Wallenbergare

400 g formbar sojafärs, t ex Anamma, Vegme eller Oumph!
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
½ dl rapsolja
salt
vitpeppar
färska brödsmulor eller ströbröd
smör till stekning

, t ex mjölkfritt

Potatismos
1 kg mjölig potatis
2 ½ dl mjölk, t ex osötad havre-, soja- eller mandelmjölk
50 g smör, t ex mjölkfritt
salt
vitpeppar

Till servering
potatismos
lingonsylt
gröna ärtor
smält smör, t ex mjölkfritt

Wallenbergare
1. Häll ner färsen i en matberedare och mixa fint.
2. Fortsätt mixa och häll ner grädde och rapsolja.
3. Salta och peppra generöst.
4. Forma smeten till biffar och vänd i brödsmulorna eller ströbrödet. Stek gyllene i generöst med margarin.

Potatismos
1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av något.
2. Vispa sönder potatisen med en elvisp. Häll ner mjölk och margarin och vispa till du har ett riktigt fluffigt mos.
3. Smaka av med generöst med salt och peppar.

Servering

Servera Wallenbergarna tillsammans med potatismos, lingonsylt, gröna ärtor och smält smör.