Jag älskar hummus bowls av alla de slag. Det här är ingen regelrätt hummus eftersom den görs på vita bönor, men ah så god den är. Du kan äta den med bröd rakt upp och ner, men den passar så fenomenalt ihop med ratatouille. En perfekt vegetarisk lunch på sommaren, men jättegod året om.
Recept: Vit citronbönhummus med ratatouille
4 portioner
Vit citronbönhummus
2 burkar vita bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
1 citron, rivet skal och saft
1⁄2 dl olivolja
1⁄2 dl tahini
1 vitlöksklyfta, riven
salt
svartpeppar
Ratatouille
1 aubergine, tärnad
1 zucchini, tärnad
1 röd paprika, hackad
2 msk olivolja
1 gul lök, grovhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk tomatpuré
1 dl vitt vin eller vatten
1 burk krossade tomater à 400 ml
salt
svartpeppar
Topping
libabröd eller pitabröd
2 msk rostade pinjenötter finhackad persilja
ev. 2 tsk za’atar (kryddblandning)
Vit citronbönhummus
Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Ratatouille
1. Börja med att fräsa aubergine, zucchini och paprika i oljan tills allt har mjuknat och fått ordentligt med färg.
2. Rör ner gul lök och vitlök och låt fräsa med tills löken har mjuknat.
3. Rör ner tomatpuré, vitt vin eller vatten samt krossade tomater. Låt puttra på i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servering
Klicka ut bönhummusen på tallrikar. Toppa med ratatouille, rostade pinjenötter, persilja och za’atar. Servera tillsammans med libabröd eller pitabröd.