Jag älskar mellanöstern-influenser och skulle kunna äta hummus alla dagar i veckan. Hummus är hebreiska och arabiska för ”kikärta”, man självklart även namnet på den populära bönröran med tahini (sesampasta). Här tar jag mig dock friheten och gör hummusen på svenska vita bönor.
Det här är vegansk mat som bäst och något jag äter lite för ofta. Krämig hummus, smakrik grönsaksröra och pitabröd. Finns inget bättre!
Za’atar är en kryddblandning bestående av timjan, sesamfrön och sumac. Den finns i välsorterade matbutiker, mellanösternbutiker eller att beställa på nätet. Det är inget måste här, men gott att strö över bönröror, sallader mm.
4 portioner
Vit citronbönhummus
2 burkar vita bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
1 citron, rivet skal och saft
1⁄2 dl olivolja
1⁄2 dl tahini 1 vitlöksklyfta, riven
salt
svartpeppar
Ratatouille
1 aubergine, tärnad
1 zucchini, tärnad
1 röd paprika, hackad
2 msk olivolja
1 gul lök, grovhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk tomatpuré
1 dl vitt vin eller vatten
1 burk krossade tomater à 400 ml salt,
svartpeppar
Topping
libabröd eller pitabröd
2 msk rostade pinjenötter finhackad persilja
ev. 2 tsk za’atar (kryddblandning)
Vit citronbönhummus
Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Ratatouille
1. Börja med att fräsa aubergine, zucchini och paprika i oljan tills allt har mjuknat och fått ordentligt med färg.
2. Rör ner gul lök och vitlök och låt fräsa med tills löken har mjuknat.
3. Rör ner tomatpuré, vitt vin eller vatten samt krossade tomater. Låt puttra på i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servering
Klicka ut bönhummusen på tallrikar. Toppa med ratatouille, rostade pinjenötter, persilja och za’atar. Servera tillsammans med libabröd eller pitabröd.