Vit chokladmoussetårta

Jag älskar den här moussetårtan. Inte bara för att den är så god utan också för att du kan förbereda den en vecka innan och gömma undan den i frysen. Vit choklad och jordgubbar är för övrigt en så bra kombination att det är omöjligt att tröttna på.

Här kommer en tårta perfekt till sommarens alla fester, inte minst Midsommar. Det är en fluffig moussetårta med vit choklad och jordgubbar. Botten är en enkel mandelkaka med choklad som passar underbart ihop med dessa somriga smaker.

Vegansk vit choklad

Det finns flera alternativ till vit choklad utan mjölk. Ofta är de risbaserade som iChoc här. Malmö chokladfabrik har även en jättegod lite lyxigare vit choklad som är jättebra i bakning.

Mjölkfri vispgrädde

Vi använder oss av ett mjölkfritt alternativ till grädde här. Det finns flera olika att välja mellan i kyldisken, vanligtvis soja- eller havrebaserade.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Recept: Vit chokladmoussetårta

10-12 bitar

Mandelkaka
400 g mandelmassa
½ dl kakao
½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
50 g smör, t ex mjölkfritt
2 ½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde

Vit chokladmousse
300 g vit choklad, t ex risbaserad
4 dl vispgrädde, t ex mjölkfri som Alpro, Oatly eller Aito
2 dl färdig vaniljsås, t ex Oatly vaniljsås
200 g jordgubbar, i bitar

Dekoration
jordgubbar

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg ner en rundel bakplåtspapper i botten på en springform på 24 cm i diameter.
  3. Mixa ihop samtliga ingredienser till fyllningen i en matberedare eller rör ihop med en gaffel.
  4. Skrapa ner smeten i den förberedda formen och grädda i 30-40 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna helt.

Vit chokladmousse
1. Hacka den vita chokladen och smält försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
2. Vispa grädden fast och fluffig. Tillsätt eventuellt några droppar citronsaft för en extra fast grädde.
3. Vänd ner vit choklad och vaniljsås med hjälp av en slickepott.
4. Avsluta med att vända ner jordgubbarna.
5. Klicka ner moussen i formen med den nu avsvalnade mandelkakan. Ställ in i frysen i några timmar, helst över natten.
6. Ta ut moussetårtan 30 minuter innan servering och garnera med färska jordgubbar.