Annons
Cape Ad

Vit bönhummus med kryddig

En len hummus på vita bönor toppad med en kryddig färs gjord på svenska baljväxter. Hummus kawarma med svensk twist helt enkelt!

Hummus kawarma syftar på en libanesisk hummus toppad med kryddigt lamm. Här kommer en helt vegofierad variant där jag använder mig av svenskodlad färs från Färsodlarna och svenskodlade vita bönor till hummusen. En superhärlig rätt att äta som den är eller att servera på ett plockbord med t ex tabbouleh, falafel och vinbladsdolmar.

Svenskodlad färs

Svenskodlad färs är en helt vegansk färs gjord på de tre baljväxterna sötlupin, gråärt och åkerböna samt raps från svenska åkrar. Och lite salt för smakens skull. Den har en lätt nötig smak och härligt tuggmotstånd. Helt ekologisk och svenskodlad med ett koldioxidutsläpp på endast 0,87 kg CO2 per kg.

Hummus?

Hummus betyder kikärta på arabiska, så när man använder vita bönor är det egentligen inte en riktig hummus. Och tahini, glöm inte tahini!

Färsodlarnas kawarma med vit bönhummus

4 portioner

Färsodlarna kawarma
250 g Svenskodlad färs
2 msk olivolja
0,5 tsk mald kanel
1 tsk mald kryddpeppar
0,25 tsk mald muskotnöt
1 tsk torkad oregano
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad färsk mynta
0,5 citron, saften
salt
svartpeppar

Vit citronbönhummus
2 burkar vita bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
1 citron, rivet skal och saft
0,5 dl olivolja
0,5 dl tahini
2 vitlöksklyftor, rivna
salt
svartpeppar

Servering
2 msk rostade pinjenötter
pitabröd
finhackad persilja
granatäppelkärnor

Färsodlarna kawarma
Stek färsen i oljan i ca 7 minuter så att den får fint med färg.
Rör ner kryddor och färska örter. Smaka av med salt och peppar.

Vit citronbönhummus
Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Servering
Klicka ut bönhummusen på tallrikar. Toppa med den kryddiga färsen, rostade pinjenötter, persilja och granatäppelkärnor. Servera tillsammans med pitabröd.

Servering
Klicka ut bönhummusen på tallrikar. Toppa med den kryddiga färsen, rostade pinjenötter, persilja och granatäppelkärnor. Servera tillsammans med pitabröd.