Vispad fetaostkräm med melonsallad

Det här är så somrigt att man kvittrar. En fluffig fetaostkräm som serveras med sen fräsch mellonsallad med oliver och mynta.

Jag måste bara säga att få böcker har fått mig att hoppa till av glädje så som Diadonnas Balkanmat. Diana Dontsova bjuder på helt magisk vacker mat från Balkan, från bufféer och smårätter, till grytor och bröd, desserter och sötsaker. En helt fantastisk bok du bara måste kolla in.

Diana: Strosar du omkring i en stad på Balkan när det är säsong för vattenmelon kommer du inte bara se dem på matmarknaderna. De säljs längs med vägarna, inne i staden, utanför staden, ja överallt! Här serverar jag melon som en sallad tillsammmans med min vispade fetaostkräm. Nästan som en shopska salata, fast med vattenmelon som bas och med hela tolv oliver!

Balkanmat

I Diana Dontsovas bok Diadonnas Balkanmat – och livet kring det dukade bordet (Polaris Fakta) serveras det meze, grytor, bröd, sallader, sötsaker och allt däremellan. Det är en enda stor fest där mycket är vegetariskt och mycket enkelt går att göra både vegetariskt och veganskt.

Diana om receptet:

Det här är pappa Jordan för mig. Han älskade vattenmelon, vi åt den när som helst på dygnet och gärna i stora mängder. Den skulle serveras riktigt kall eftersom den hade en svalkande effekt i värmen. Han kylde den genom att låta den ligga i floden, sjön eller i en kall vattenkälla. Vi barn väntade ivrigt på att vattenmelonen skulle bli precis så kall som pappa ville ha den.

Recept: Vispad fetaostkräm med melonsallad

4 portioner

600 g vattenmelon
2 tomater
1⁄2 gurka
1⁄2 rödlök
150 g fetaost eller vitost, t ex växtbaserad som Peas of Heaven eller Violife
2 dl crème fraiche, t ex Planti Cooking Fraiche eller Oatly Turkisk
1 citronklyfta
salt
12 svarta oliver
2 msk olivolja
svartpeppar
färsk mynta

  1. Skär bort skalet på vattenmelonen. Skär melon, tomater och gurka i mindre bitar. Skala och skiva rödlöken tunt.
  2. Mixa fetaost och crème fraiche med en stavmixer till en slät kräm. Tillsätt några droppar citronsaft och smaka av med salt. Vispa krämen fluffig med en elvisp.
  3. Ta fram ett stort fat. Bred ut fetaostkrämen på halva fatet. Lägg vattenmelon, tomat, gurka, rödlök och oliver vid sidan av. Ringla över olivolja och strö på solroskärnor. Toppa med svartpeppar och mynta.